Uskonnonvapaus koetuksella Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain katolinen piispainkokous samoin kuin Pohjois-Amerikan ortodoksisten piispojen kokous on tuominnut jyrkästi Yhdysvaltain liittovaltion tammikuussa julkistaman päätöksen, että myös voittoa tavoittelemattomien yritysten ja yhteisöjen on kustannettava työntekijöidensä haluamat sterilisaatiot ja ehkäisyt sekä abortin aiheuttavat lääkkeet. Siirtymäaikaa on annettu yksi vuosi.

Helmikuun ensimmäisinä päivinä tehdyn kartoituksen mukaan jo yli 90 prosenttia Yhdysvaltain noin 180 hiippakuntapiispasta on vaatinut päätöksen kumoamista.

Kardinaalinimityksen juuri saanut New Yorkin arkkipiispa Timothy Dolan sanoi piispainkokouksen puolesta antamassaan lausunnossa, että ”Yhdysvaltain piispat pitävät ’kirjaimellisesti kohtuuttomana’ Obaman hallinnon päätöstä vaatia edelleen, että sterilisaatio, abortin aiheuttavat lääkkeet ja ehkäisyvälineet tulisi sisällyttää käytännössä kaikkiin [yritysten ja yhteisöjen] terveyssuunnitelmiin. … Käytännössä presidentti siis sanoo, että meillä on vuosi aikaa miettiä, miten voimme toimia omantuntomme vastaisesti.”

”Amerikan kansalaisten pakottaminen tekemään valinta, jossa täytyy toimia omantunnon vastaisesti tai luopua terveyspalveluista, on kirjaimellisesti kohtuutonta. Se on aivan yhtä paljon hyökkäys terveyspalveluihin pääsemistä kuin uskonnonvapautta vastaan.”

Kardinaali-electus Dolan totesi lausunnossaan, että ”katoliset piispat ovat yhteistyössä muiden amerikkalaisten kanssa sitoutuneet uudistamaan kyseistä lakia ja muuttamaan tätä epäoikeudenmukaista säädöstä”.

KATT/VIS/CNA