Uskonopin kongregaation oikeuskäytäntöjä tarkennettiin

Sakramenttirikkomuksiin ja joihinkin muihin rikoksiin suhtaudutaan entistä tiukemmin.

Vatikaani julkisti heinäkuussa asiakirjan, jossa se selvensi ja tiukensi lukuisten uskonopin kongregaation oikeudenkäyttövaltaan liittyvien rikkomusten ja rikosten käsittelyä.

Merkittävimpiä muutoksia käytäntöihin on varmaankin rikosten vanhemisajan pidentyminen 20 vuoteen sekä mahdollisuus takarajan poistamiseen yksittäistapauksissa kokonaan. Samoin pappien pappisoikeuksien poistamislupaa voidaan pyytää nyt paavilta ilman kanonista oikeuskäsittelyä.

Uudet säännöt koskevat monia erilaisia rikkomuksia, joista osa on moraalisia, osa uskoon liittyviä. Näin ollen samassa asiakirjassa käsitellään esimerkiksi seuraavia rikkomuksia: heresia, apostasia ja skisma, eukaristian sakramentin vastaiset teot, ripin sakramentin väärinkäyttö, kumppanille annettu synninpäästö kuudenteen käskyyn kuuluvassa synnissä, pappisvihkimyksen simuloiminen naisille, lapsipornon hankkiminen ja pedofilia.

Joissakin lehtikirjoituksissa on väitetty, että kirkko näin ollen ”rinnastaa” nämä eri rikkomukset toisiinsa. Tällainen väite on luonnollisesti täysin perusteeton.

KATT/VIS