Uusi piispa Islantiin

David Tencer OFMCapPerjantaina 18.9. ilmoitettiin samanaikaisesti Reykjavikissa ja Roomassa, että paavi Franciscus on hyväksynyt Reykjavikin piispa Peter Bürcherin heikon terveytensä vuoksi jättämän eroanomuksen ja nimittänyt seuraavaksi Reykjavikin piispaksi slovakialaisen, Islannissa vuodesta 2004 asti toimineen isä Dávid Bartimej Tencerin OFMCap. Isä Tencer toimii tällä hetkellä Reyðarfjörðurin kirkkoherrana Islannin itärannikolla.

Tuleva piispa on syntynyt 18.5.1963 Slovakian Nová Baňassa. Hänet vihittiin 15.7.1986 papiksi Banská Bystrican hiippakuntaa varten. Vuonna 1990 hän pyysi piispaltaan lupaa päästä liittymään kapusiinifransiskaanien sääntökuntaan ja pääsi vielä samana vuonna aloittamaan novisiaattinsa. Hän antoi ensimmäiset lupauksensa vuonna 1991. Seuraavana vuonna hän aloitti fransiskaanisen spiritualiteetin opinnot Paavillisessa Antonianum-yliopistossa Roomassa. Hän valmistui lisensiaatiksi vuonna 1994. Hän antoi ikuiset lupauksensa Pyhän Johannes Kastajan syntymäkirkossa Kremnické Bane–Johanesbergissä.

Palattuaan Roomasta tuleva piispa nimitettiin Holíčin administraattoriksi, noviisimestariksi ja provinsiaalineuvoston jäseneksi. Vuosina 1996-2003 hän toimi myös monissa muissa sääntökuntansa tehtävissä esimerkiksi opettaen homiletiikkaa ja spiritualiteettiteologiaa.

Vuonna 2004 isä Dávid lähetettiin Islantiin, jossa hänestä tuli aluksi Reykjavikin-Breiðholtin Stella Maris -seurakunnan kirkkoherra samalla, kun hän aloitti intensiiviset islannin kielen opinnot. Vuonna 2007 hänet nimitettiin Pyhän Thorlakin seurakunnan kirkkoherraksi Reyðarfjörðuriin. Hän on kuulunut Reykjavikin hiippakunnan pappienneuvostoon ja neuvonantajakollegioon.

Piispa Bürcher jatkaa tehtävässään siihen asti, kunnes hänen seuraajansa vihitään virkaansa lauantaina 31.10.2015 klo 18 alkavassa juhlallisessa messussa Kristus-kuninkaan katedraalissa Reykjavikissa.

KATT/NBK