Vatikaani ohjeisti yllättäen Yhdysvaltain piispainkokousta

Yhdysvaltain piispainkokouksen syysistunto kokoontui Baltimoressa, Marylandissa, 12.-14.11.2018. Piispojen kokoontumisen pääaiheena oli sopia yhteisestä, uudesta piispojen toimintatavasta (Code of Conduct) hyväksikäyttötapausten ehkäisemisessä ja hoitamisessa sekä maallikoista koostuvan komission perustamisesta tutkimaan piispoihin kohdistuvia syytöksiä.

Piispainkokouksen puheenjohtaja, Galveston-Houstonin arkkipiispa, kardinaali Daniel DiNardo joutui kuitenkin kokouksen alkaessa ilmoittamaan osallistujille, että Vatikaanista oli kokousta edeltävänä iltana tullut ohjeistus, jonka mukaan piispojen ei pitäisi tehdä päätöksiä näissä kysymyksissä. Ohjeistuksen oli antanut piispainkongregaation prefekti, kardinaali Marc Ouellet. Perusteluna oli se, että yhdysvaltalaispiispojen pitäisi odottaa paavin koolle kutsumaa maailman piispainkokousten puheenjohtajien tapaamista, joka järjestetään Vatikaanissa 21.-24.2.2019, jotta koko kirkossa voitaisiin toimia yhtenäisten standardien mukaan.

Vatikaanin ohjeistus ja piispainkokouksen asialistan tyhjentyminen viime hetkellä herätti laajaa hämmennystä yhdysvaltalaispiispojen keskuudessa. Lisätietoja Yhdysvaltain piispainkokouksesta ja katolisesta kirkosta Yhdysvalloissa saa piispainkokouksen kotisivulta http://www.usccb.org/.

KATT/CNS/CNA/CH