Vatikaani yllättyi Kroatian toimista

Pyhän istuimen lehdistöosaston päällikkö, isä Federico Lombardi SJ on sanonut Vatikaanin hämmästyneen Kroatian hallituksen päätöksestä vaatia Porec-Pulan hiippakuntaa luovuttamaan Istrian niemimaalla sijaitsevan Dajlan benediktiiniluostarin ja siihen kuuluvan tontin omistusoikeus valtiolle.

Ongelmavyyhdessä on kyse luostarista ja maa-alueista, jotka muuan aatelinen oli lahjoittanut italialaisille benediktiinimunkeille vuonna 1835. Vuonna 1948 jugoslavialaiset kommunistit häätivät benediktiinit pois luostarista ja tekivät siitä vanhainkodin. Sosialismin romahdettua luostari luovutettiin paikallisen seurakunnan haltuun.

Pyhän istuimen vuonna 2008 kokoonkutsuma kardinaalikomissio vaati kuitenkin, että hiippakunta antaisi kiinteistön takaisin benediktiineille ja maksaisi korvauksen niistä maa-alueista, jotka oli ehditty jo myydä.

Paikallinen piispa kieltäytyi kuitenkin noudattamasta tätä vaatimusta ja on estänyt paavin erityisoikeuksilla varustettua arkkipiispaakin toimimasta tässä asiassa, johon on puuttunut nyt myös Kroatian oikeusministeri. Tämä ilmoitti hiljattain, että kaikki vuosien 1997 ja 2002 välisenä aikana tehdyt sopimukset valtion ja hiippakunnan välillä mitätöidään, mikä tietysti tarkoittaa, ettei hiippakunta voisi tehdä luostarin suhteen enää minkäänlaisia päätöksiä.

Isä Lombardin mukaan tällainen toiminta, jossa sopimukset yksipuolisesti mitätöidään, ”ei ole sopusoinnussa oikeusturvan periaatteiden kanssa”. Hänen mukaansa on välttämätöntä, että koko asia tutkitaan asianmukaisella tavalla.

KATT/VIS/Kath.net