Vatikaanin valtiosihteeri Irlannin kansanäänestyksestä: Kirkon on vahvistettava evankelioimistyötänsä

pietro parolinPerjantaina 22.5.2015 katolilaisenemmistöisen Irlannin kansanäänestyksessä 62 % äänestäneistä kannatti sukupuolineutraalia avioliittolakia, ja näin Irlannista tuli ensimmäinen maa, jossa tällainen laki on hyväksytty kansanäänestyksellä. Tulosta on kommentoinut muun muassa paavi Franciscuksen vuonna 2013 Vatikaanin valtiosihteeriksi nimittämä kardinaali Pietro Parolin, jonka mukaan ”Kirkon on vahvistettava evankelioimistyötänsä.”

Dublinin arkkipiispa Diarmuid Martin totesi äänestystuloksen jälkeen, että kirkon on katsottava tosiasioita – mitä teemme hyvin ja millä alueella taas on kysyttävä, olemmeko täysin etääntyneet nuorista ihmisistä. ”Jos tämä kansanäänestys oli vahvistus nuorten näkemyksille, kirkolla on edessään valtava tehtävä löytää kieli, jolla kirkon sanoma voi saavuttaa heidät.”

Vatikaanin valtiosihteeri, kardinaali Pietro Parolin kommentoi tulosta jyrkemmin: ”Irlannin kansanäänestys oli tappio ihmiskunnalle. Olin surullinen lopputuloksesta. Kirkon on vahvistettava evankelioimistyötänsä.” Centesimus Annus -säätiön kansainvälisessä talous- ja yhteiskuntaelämän kysymyksiä käsitelleessä konferenssissa puhunut Parolin lisäsi: ”Dublinin arkkipiispa totesi, että kirkon on otettava tämä todellisuus huomioon, mutta mielestäni kirkon on otettava se huomioon siinä merkityksessä, että sen on vahvistettava sitoutumistaan ja ponnistuksiaan evankeliumin julistamisessa. Uskon, että voidaan puhua ei vain kristillisten periaatteiden tappiosta vaan ihmiskunnan tappiosta.”

Tulevasta perhesynodista kysyttäessä Parolin totesi: ”Meille perhe pysyy keskipisteenä, ja meidän on todella tehtävä kaikkemme puolustaaksemme, suojellaksemme ja edistääksemme perhettä, koska koko ihmiskunnan ja kirkon tulevaisuus – myös viimepäiväisten tapahtumien suhteen [Irlannin kansanäänestys] – riippuu perheestä. Jos perhettä ei tueta, poistetaan perusta tulevaisuuden rakentamiselta.”

KATT/Vatican Insider/Catholic Herald