Vatikaanista kritiikkiä kristilliset aikamääreet hylkäävälle BBC:lle

Vatikaanin päivälehti L’Osservatore Romano on kritisoinut kovin sanoin Britannian yleisradioyhtiössä BBC:ssä tehtyä periaatepäätöstä luopua käyttämästä ajanilmauksissa kristinuskoon liittyviä ilmauksia. Tähän asti yhtiö on käyttänyt muun englanninkielisen maailman tavoin merkintöjä “A.D.“ (Anno Domini eli Herran vuonna) ja “B.C.” (Before Christ eli ennen Kristusta). Uudistuksen jälkeen BBC:n esittämät vuosiluvut ovat joko muotoa “C.E.” (Common Era eli yleisenä aikakautena) ja “BCE” (Before the Common Era eli ennen yleistä aikakautta).

L‘Osservatoren toimittaja Luceta Scaraffia totesi 5.10. ilmestyneessä kirjoituksessaan, että jopa monet ei-kristilliset toimittajat ja tiedottajat ovat sanoneet, ettei perinteisen ajanilmauksen käyttö millään tavalla loukkaa heitä, vaikka päätöstä on perusteltu juuri toisten uskontojen kunnioittamisella. “On selvää”, hän jatkaa, “että toisten uskontojen kunnioittaminen on vain tekosyy, koska he haluavat hävittää kristinuskon jäljet länsimaisesta kulttuurista.”

Samoja pyrkimyksiä oli jo Ranskan vallankumouksen yhteydessä. Kuukaudet haluttiin nimetä uudelleen ja korvata kristilliset juhlat vallankumousjuhlilla. Kalenteri haluttiin aloittaa 14:nnestä heinäkuuta 1789 ja viikoista haluttiin tehdä kymmenpäiväisiä, jotta sunnuntai, Herran päivä, saataisiin hävitettyä. Napoleon lopetti tämän yrityksen vuonna 1806.

Toinen epäonninen yritys tehtiin Leninin Neuvostoliitossa. Tarkoitus oli luoda viisipäiväinen viikko ja korvata kristilliset juhlat vallankumouksen muistamisella. Kokeilu kesti hieman toistakymmentä vuotta ja päättyi vuonna 1940.

KATT/OR