YLE uutisoi virheellisesti kardinaalin viraltapanosta

21. helmikuuta 2013 YLE kertoi aamu-uutisissa ja myös internetsivullaan, että New Yorkin kardinaali Dolan pantiin syrjään virastaan hyväksikäyttöepäilyjen vuoksi. YLE:n mukaan uutistoimisto AP kertoi, että kardinaali Timothy Dolanin on luovuttava virastaan toistaiseksi. YLE:n uutisessa kerrottiin, että “hänet on yhdistetty syytöksiin Milwaukeen arkkihiippakunnassa epäillystä seksuaalisesta hyväksikäytöstä”.

AP:n uutinen kuitenkin koski sitä, että kardinaali Dolania kuulusteltiin Milwaukeen, hänen entisen arkkihiippakuntansa, asioista. Uutisessa käytettiin verbiä “was deposed about” eli “kuulusteltiin jostakin”. YLE kuitenkin omassa uutisoinnissaan käänsi depose-verbin virheellisesti sen toisen merkityksen “panna viralta” mukaan.

Milwaukeen arkkipiispana Dolan teki yhdeksän vuotta sitten päätöksen julkistaa kaikkien siellä hyväksikäytöstä epäiltyjen pappien nimet. Valaehtoisessa kuulustelussa Dolan vastasi muun muassa tätä koskeviin kysymyksiin.

YLE:n uutinen taas teki kardinaalista aluksi jopa hyväksikäyttöepäillyn. YLE korjasi internetsivun uutisessaan olleen virheen 22. helmikuuta 2013. YLE:n uutinen oli aluksi perustunut AP:n lyhyempään uutiseen, josta sanan “deposition” merkitys ei ehkä käynyt yksiselitteisesti ilmi. YLE julkaisi 22.2. myös uuden uutisen, jossa oikaistiin aiemmin kerrotut väärät tiedot.

KATT