Hyppää sisältöön

Sairaiden voitelun sakramentti

“Jos joku teistä on sairaana, kutsukoon hän luokseen seurakunnan vanhimmat. Nämä voidelkoot hänet öljyllä Herran nimessä ja rukoilkoot hänen puolestaan, ja rukous, joka uskossa lausutaan, parantaa sairaan. Herra nostaa hänet jalkeille, ja jos hän on tehnyt syntiä, hän saa sen anteeksi.” (Jaak. 5:14-15)

Sairaiden voitelussa kirkko uskoo kärsivän ja kirkastetun Kristuksen huomaan ne, jotka sairastavat. Tämä sakramentti antaa sairaalle uskovalle erityisen armon yhdistämällä hänet Kristuksen kärsimykseen, antamalla hänelle hänen syntinsä anteeksi ja tuottamalla ruumiillisen parantumisen tai valmistautumisen iankaikkiseen elämään. Papin rukouksen ja sairaiden öljyllä voitelun kautta kirkko jättää tässä sakramentissa sairaan jäsenensä Herran rakastavan armon varaan ja rukoilee, että sairas parantuisi myös ruumiillisesti, jos se on Jumalan tahto.

Sairaiden voitelun sakramentti on aika vastaanottaa silloin, kun uskova on joutumassa kuolemanvaaraan sairauden tai vanhuuden takia. Sakramentin vastaanottamista ei tule tarpeettomasti pitkittää ja jättää viime hetkeen, sillä se ei ole “viimeinen voitelu”, vaan katolilaisen omaisilla, ystävillä tai hoitajilla on velvollisuus ilmoittaa uskovan vakavasta sairaustapauksesta katoliselle papille ensi tilassa.

Sairaiden voitelun sakramentti voidaan vastaanottaa vakavassa sairaudessa tai esimerkiksi ennen vakavampaa leikkausta. Sairaiden voitelun sakramentin voi saada useammankin kerran, ei kuitenkaan yleensä samaan sairauteen, ellei siinä ole tapahtunut merkittävää muutosta tai käännettä pahempaan päin.


[Sakramentteja esittelevät videot on tehnyt käsikirjoittaja-ohjaaja Mikael Taawetti Myrskyvalkea.]