Hyppää sisältöön

Hiippakunnan talous

Helsingin hiippakunnan talous koostuu toisaalta hiippakunnan kuurian eli keskushallinnon ja osastojen taloudesta ja toisaalta seurakuntien taloudesta.

Talous- ja kiinteistöasioita hallinnoidaan hiippakunnan taloustoimistossa. Talousasioissa hiippakunnan piispan apuna toimii hiippakunnan talousneuvosto.


Hiippakunnan ja seurakuntien taloudesta saa hyvän käsityksen lukemalla uusimman talouskatsauksen Fides-lehdestä ja tarkastelemalla sen yhteydessä näillä sivuilla julkaistavien taulukoiden tietoja:


Jäsenmaksu ja muita tulonlähteitä

Katolinen kirkko Suomessa ei ole oikeutettu keräämään jäsenmaksuja ns. kirkollisveroina. Tämän takia jokaisella täysi-ikäisellä Suomessa asuvalla katolilaisella on velvollisuus maksaa omalle seurakunnalleen jäsenmaksua, joka on laskennallisesti 1,5 % jäsenen verotuksenalaisista ansiotuloista tai muista vastaavista tuloista. Jäsenmaksuvelvollisuus ei koske niitä, jotka tienaavat vuodessa alle 15 000 € tai jotka ovat saaneet siitä vapautuksen. Lisätietoja on täällä.

Jäsenmaksun lisäksi seurakunnat ja hiippakunnat saavat tukea kolehdeista, lahjoituksista ja testamenttien kautta. Myös Opetus- ja kulttuuriministeriö (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) avustaa kirkon työtä alle 10 €:n summalla jäsentä kohti. Lisätuloja saadaan myös joistakin sijoituksista ja asunnoista, jotka on annettu vuokralle.

Ulkomailta saatava apu

On harhaluulo, että Vatikaani olisi sillä tavalla rikas, että se rahoittaisi kirkon toimintaa Suomessa. Kirkon on tultava toimeen omillaan, vaikka se välillä onkin vaikeaa. Onneksi Suomen kasvavan paikalliskirkon elämää tukee välillä myös erityisesti kaksi suurta saksalaista katolista avustusjärjestöä: Ansgar-Werk ja Bonifatiuswerk. Lisätietoa saa niiden sivuilta: