10. VIIKON PERJANTAI VUOSI II

 ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(1. Kun. 19:9a, 11-16)

Seiso vuorella Herran edessä.

Luemme Ensimmäisestä kuninkaiden kirjasta.

Niinä päivinä, kun Elia oli noussut Horebille, Jumalan vuorelle, hän asettui yöksi luolaan. Herran ääni sanoi: ”Mene ulos ja seiso vuorella Herran edessä. Herra kulkee siellä ohitsesi.” Nousi raju ja mahtava myrsky, se repi vuoria rikki ja murskasi kallioita. Mutta se kävi Herran edellä, myrskyssä Herra ei ollut. Myrskyn jälkeen tuli maanjäristys, mutta Herra ei ollut maanjäristyksessä. Maanjäristystä seurasi tulenlieska, mutta Herra ei ollut tulessakaan. Tulen jälkeen kuului hiljaista huminaa. Kun Elia kuuli sen, hän peitti kasvonsa viitallaan, meni ulos ja jäi seisomaan luolan suulle.

Ääni sanoi hänelle: ”Miksi olet täällä, Elia?” Hän vastasi: ”Hellittämättä olen taistellut puolestasi, Herra, kaikkivaltias Jumala, kun israelilaiset ovat hylänneet sinun liittosi. He ovat hajottaneet alttarisi ja tappaneet profeettasi, niin että vain minä olen jäänyt jäljelle. Nyt he etsivät minua riistääkseen minultakin hengen.” Herra sanoi hänelle: ”Lähde takaisin samaa tietä, jota tulit, ja mene autiomaahan lähelle Damaskosta. Voitele sitten Hasael Syyrian kuninkaaksi. Israelin kuninkaaksi voitele Jehu, Nimsin poika, ja seuraajaksesi profeetan tehtävään Elisa, Safatin poika, joka asuu Abel-Meholassa.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 27:7-8a, 8b-9abc, 13-14. – vrt. 8b)

Kertosäe:

Herra, minä etsin sinun kasvojasi. Herra, kuule, kun huudan sinua!

Ole minulle armollinen, vastaa pyyntööni.

Sydämeni muistaa sinun sanasi:

”Etsikää minun kasvojani.” Kertosäe

Herra, minä tahdon etsiä sinua, älä kätke minulta kasvojasi!

Älä vihastu, älä torju palvelijaasi,

sinä olet aina ollut minun apuni.

Älä nytkään jätä minua, älä hylkää, 

sinä Jumalani, sinä auttajani! Kertosäe

Minä uskon, että saan nähdä Herran hyvyyden elävien maassa.

Luota Herraan!

Ole luja, pysy rohkeana.

Luota Herraan! Kertosäe

Halleluja

(Fil. 2:15d, 16a)

Halleluja. Halleluja. 

Te loistatte kuin tähdet maailmassa, 

kun pidätte esillä elämän sanaa. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 5:27-32)

Jokainen, joka katsoo naista niin, että alkaa himoita häntä, on jo tehnyt aviorikoksen. 

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Teille on opetettu tämä käsky: ’Älä tee aviorikosta.’ Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista niin, että alkaa himoita häntä, on sydämessään jo tehnyt aviorikoksen hänen kanssaan. Jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden osan ruumiistasi, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin. Ja jos oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden jäsenen, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.

On myös opetettu, että jos mies tahtoo erota vaimostaan, hänen on annettava tälle erokirja. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka hylkää vaimonsa muun syyn kuin haureuden tähden, ajaa hänet aviorikokseen. Ja aviorikoksen tekee myös se, joka nai miehensä hylkäämän naisen.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.