11. VIIKON PERJANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE 

(2. Kun. 11:1-4, 9-18, 20)

He voitelivat Joasin kuninkaaksi ja huusivat: ”Eläköön kuningas!”

Luemme Toisesta kuninkaiden kirjasta.

Niinä päivinä, kun Ahasjan äiti Atalja sai tietää poikansa kuolleen, hän päätti hävittää koko Juudan kuningassuvun. Silloin Ahasjan sisar Joseba, joka oli kuningas Joramin tytär, otti Ahasjan pojan Joasin salaa pois surmattavaksi määrättyjen kuninkaan poikien joukosta. Hän vei pojan ja tämän imettäjän makuuhuoneeseensa, ja pojan henki säästyi, kun hänet näin piilotettiin Ataljalta. Joasia pidettiin sitten kuuden vuoden ajan kätkössä Joseban luona Herran temppelissä, sillä Atalja hallitsi maata.

Seitsemäntenä vuotena pappi Jojada kutsui kaarialaisten palkkasoturien ja henkikaartin sadanpäälliköt luokseen Herran temppeliin. Hän solmi liiton heidän kanssaan ja otti heiltä valan Herran temppelissä. Sitten hän näytti sadanpäälliköille kuninkaan pojan.

Sadanpäälliköt tekivät pappi Jojadan käskyn mukaisesti. He kokosivat kukin sotilaansa, niin sapattina vartioon tulevat kuin vapaavuorolaisetkin, ja tulivat Jojadan luo. Pappi antoi sadanpäälliköille keihäät ja jouset, jotka olivat kuuluneet kuningas Daavidille ja olivat nyt Herran temppelissä. Henkivartijat asettuivat ase kädessä kuninkaan suojaksi, ja heidän rivinsä kiersi temppelin eteläseinältä alttarin vieritse pohjoisseinälle saakka. Jojada toi kuninkaan pojan esiin, asetti hänen päähänsä otsarivan ja antoi hänelle lain kirjan. Hänet julistettiin kuninkaaksi ja voideltiin, ja kaikki taputtivat käsiään ja huusivat: ”Eläköön kuningas!”

Kun Atalja kuuli sotilaiden ja kansan huudon, hän lähti Herran temppeliin väkijoukon luo. Mutta siellä hän näki, että kuningas seisoi korokkeella, kuten tapa oli, ja päälliköt ja torvensoittajat olivat hänen ympärillään ja koko Juudan kansa riemuitsi ja puhalsi torviin. Silloin Atalja repäisi vaatteensa ja huusi: ”Kapina, kapina!” Pappi Jojada antoi sotilaita johtaville sadanpäälliköille käskyn: ”Viekää hänet rivistöjen välitse ulos ja surmatkaa jokainen, joka yrittää seurata häntä.” Hän ei näet halunnut, että Atalja surmattaisiin Herran temppelissä. Niin sotilaat tarttuivat Ataljaan, veivät hänet Hevosportin kautta kuninkaan palatsiin ja surmasivat hänet siellä.

Jojada, kansa ja kuningas tekivät liiton ja sitoutuivat aina olemaan Herran kansa. Väkijoukko tunkeutui Baalin temppeliin ja hävitti sen maan tasalle. Alttarit ja kuvat murskattiin palasiksi, ja Baalin pappi Mattan surmattiin alttarien edessä. Jojada asetti sotilaita vartioimaan Herran temppeliä. Koko kansa riemuitsi, ja kaupunki pysyi rauhallisena. Atalja oli surmattu kuninkaan palatsissa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 132:11, 12, 13-14, 17-18. – vrt. 13)

Kertosäe:

Herra on valinnut Siionin asunnokseen.

Herra on vannonut Daavidille valan,
antanut lupauksen, jota hän ei peruuta:
”Oman jälkeläisesi minä asetan valtaistuimellesi. Kertosäe

Jos poikasi pitävät minun liittoni
ja säädökset, jotka heille opetan,
myös heidän poikansa istuvat valtaistuimellasi
aikojen loppuun saakka.” Kertosäe

Herra on valinnut Siionin,
sen hän on halunnut asunnokseen.
”Tämä on iäti minun asuinpaikkani.
Tänne minä jään, tämän minä halusin. Kertosäe

Siellä minä uudistan Daavidin mahdin,
sytytän voidellulleni lampun.
Kaikki hänen vihollisensa minä vaatetan häpeällä.
Hänen kruununsa sädehtii ja loistaa.” Kertosäe

Halleluja

(Matt. 5:3)

Halleluja. Halleluja. 

Autuaita ovat hengessään köyhät,

sillä heidän on taivasten valtakunta. 

Halleluja.

Evankeliumi 

(Matt. 6:19-23)

Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi.

Silmä on ruumiin lamppu. Jos silmäsi on terve, koko ruumiisi on valaistu. Jos silmäsi ovat huonot, koko ruumiisi on pimeä. Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, millainen onkaan pimeys!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.