11. VIIKON TORSTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Sir. 48:1-14) [Nov 48:1-15]

Kun tuulenpyörre vei Elian näkyvistä,  Elisa täyttyi hänen hengellään. 

Luemme Sirakin kirjasta.

Sitten nousi profeetta Elia. Hän oli kuin tulta, hänen sanansa paloivat kuin soihtu. Hän pani kansan kärsimään nälänhätää ja pyhällä kiivaudellaan harvensi heidän lukuaan. Herran sanalla hän sulki taivaan ja kutsui kolmesti tulen iskemään alas. Millaisen kunnian saavutitkaan ihmeteoillasi, Elia! Kuka voisi ylpeillä olevansa vertaisesi? Sinä toit kuolleen takaisin kuolleista, nostit hänet tuonelasta Korkeimman sanalla, sinä syöksit tuhoon kuninkaita, mahtimiehiä vuoteeltaan. Siinainvuorella kuulit, miten kansaa rangaistaisiin, Horebilla sait tietää, miten Herra kostaisi. Sinä voitelit kuninkaat, jotka toteuttaisivat koston, ja profeetat, joista oli tuleva seuraajiasi.

Tulisessa pyörteessä sinut nostettiin pois, tulisten hevosten vetämissä vaunuissa. Näin on sinusta kirjoitettu tulevan tuomion sanoissa: sinä lepytät Herran vihan jo ennen kuin se leimahtaa, käännät isien sydämet lasten puoleen ja saatat ennalleen Jaakobin heimot. Onnellisia ne, jotka saavat nähdä sinut, onnellisia kaikki Herran rakkaudessa kuolleet! Mekin saamme osaksemme elämän.

Kun tuulenpyörre vei Elian näkyvistä, Elisa täyttyi hänen hengellään. Hän ei eläissään pelännyt ketään mahtimiestä, yksikään ihminen ei häntä lannistanut. Mikään ei ollut hänelle mahdotonta, haudan levossakin hänen ruumiissaan oli profeetan voima. Hän teki elinaikanaan ihmeitä ja vielä kuoltuaankin tekoja, joita hämmästeltiin.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 97:1-2, 3-4, 5-6, 7. – 12a)

Kertosäe:

Iloitkaa Herrasta, te vanhurskaat.

Herra on kuningas! Riemuitkoon maa,
iloitkoot meren saaret ja rannat!
Pilvi ja pimeys ympäröi häntä,
hänen istuintaan kannattavat vanhurskaus ja oikeus. Kertosäe

Tuli kulkee hänen edellään
ja polttaa hänen vihollisensa viimeistä myöten.
Hänen salamansa valaisevat maanpiirin,
maa näkee ne ja vapisee. Kertosäe

Vuoret sulavat kuin vaha Herran edessä,
maailman hallitsijan edessä.
Taivaat julistavat hänen vanhurskauttaan,
kaikki kansat näkevät hänen kunniansa. Kertosäe

Häpeän saavat kuvien palvojat,
turhaan he kerskuvat kivijumalillaan.
Herran edessä kumartuvat maahan kaikki jumalat. Kertosäe

Halleluja

(Room. 8:15bc)

Halleluja. Halleluja. 

Olette saaneet Hengen, joka antaa meille lapsen oikeuden, 

ja niin me huudamme: ”Abba! Isä!” 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 6:7-15)

Rukoilkaa te siis näin.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Rukoillessanne älkää hokeko tyhjää niin kuin pakanat, jotka kuvittelevat tulevansa kuulluiksi, kun vain latelevat sanoja. Älkää ruvetko heidän kaltaisikseen. Teidän Isänne kyllä tietää mitä te tarvitsette, jo ennen kuin olette häneltä pyytäneetkään. 

Rukoilkaa te siis näin: ’Isä meidän, joka olet taivaissa! Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille velkamme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meille velassa. Äläkä anna meidän joutua kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.›

Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi. Mutta jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.