12. VIIKON TIISTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(2. Kun. 19:9b-11, 14-21, 31-35a, 36)

Minä suojelen tätä kaupunkia ja pelastan sen itseni ja Daavidin vuoksi.

Luemme Toisesta kuninkaiden kirjasta.

Niinä päivinä Sanherib, Assyrian kuningas, määräsi lähettiläänsä viemään Hiskialle viestin: ”Sanokaa näin Hiskialle, Juudan kuninkaalle: Älköön sinua pettäkö jumalasi, johon luotat, kun sanot: ’Jerusalem ei joudu Assyrian kuninkaan käsiin.’ Olethan kuullut, mitä Assyrian kuninkaat ovat tehneet kaikille muille maille: he ovat hävittäneet ne. Sinäkö vain pelastuisit?”

Kun Hiskia oli ottanut kirjeen lähettiläiden kädestä ja lukenut sen, hän meni temppeliin ja levitti sen Herran eteen. Ja hän rukoili Herraa näin: ”Herra, Israelin Jumala, sinä jonka istuinta kerubit kannattavat! Sinä, yksin sinä olet maailman kaikkien valtakuntien Jumala. Sinä olet luonut taivaan ja maan. Käännä nyt korvasi puoleemme, Herra, ja kuuntele! Avaa silmäsi, Herra, ja katso! Kuule Sanheribin sanat, jotka hän on kirjoittanut pilkaten elävää Jumalaa. On totta, Herra, että Assyrian kuninkaat ovat tuhonneet kaikki kansat ja niiden maat ja heittäneet tuleen niiden jumalat. Mutta ne eivät olleetkaan oikeita jumalia, vaan ihmiskätten työtä, puuta ja kiveä, ja niin he saattoivat tuhota ne. Nyt, Herra, meidän Jumalamme, pelasta meidät hänen käsistään, jotta kaikki maailman valtakunnat oppisivat tietämään, että sinä yksin olet Herra ja Jumala!”

Jesaja, Amosin poika, lähetti Hiskialle sanan: ”Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: Sinä rukoilit minua, kun Assyrian kuningas Sanherib uhkasi kaupunkia. Minä kuulin sinua, ja nyt minä lausun hänestä näin: ’Sinua pilkkaa, sinulle ilkkuu neitsyt, tytär Siion. Sinun jälkeesi ivaten nyökyttää päätään tytär Jerusalem. Sillä jäännös lähtee kasvamaan Jerusalemista ja pelastuneiden joukko Siionin vuorelta. Tämän saa aikaan Herran Sebaotin pyhä kiivaus.’

Mutta Assyrian kuninkaasta Herra sanoo näin: ’Ei hän tähän kaupunkiin pääse, ei ammu tänne yhtään nuolta, ei tuo tämän eteen ainuttakaan kilpeä eikä luo piiritysvallia tätä vastaan. Hän palaa samaa tietä jota tuli, tähän kaupunkiin hän ei pääse, sanoo Herra. Minä suojelen tätä kaupunkia, minä pelastan sen itseni vuoksi ja palvelijani Daavidin tähden.’”

Niin Herran enkeli lähti yöllä liikkeelle ja löi assyrialaisten leirissä kuoliaaksi satakahdeksankymmentäviisituhatta miestä. Silloin Sanherib, Assyrian kuningas, purki leirinsä ja lähti. Hän meni takaisin maahansa ja jäi Niniveen.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 48:2-3a, 3b-4, 10-11. – 9d)

Kertosäe:

Jumala pitää kaupunkinsa lujana ikuisesti.

Suuri on Herra, ylistäkää häntä
meidän Jumalamme kaupungissa, hänen pyhällä vuorellaan.
Se kohoaa korkealle,
se on koko maan ilo. Kertosäe

Siion on kuin pohjoinen vuori,
se on suuren kuninkaan kaupunki.
Jumala asuu sen palatseissa,
hän on sen vahva turva. Kertosäe

Jumala, me kerromme temppelissä sinun armollisista teoistasi.
Jumala, maan ääriin saakka
kiiriköön sinun nimesi, kaikukoon ylistyksesi!
Sinun oikea kätesi on vanhurskautta täynnä. Kertosäe

Halleluja

(Joh. 8:12)

Halleluja. Halleluja. 

Minä olen maailman valo, sanoo Herra. 

Sillä, joka seuraa minua, on elämän valo. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 7:6, 12-14)

Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. 

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Älkää antako koirille sitä, mikä on pyhää, älkääkä heittäkö helmiänne sikojen eteen, etteivät ne tallaa niitä jalkoihinsa ja käy teidän kimppuunne ja raatele teitä. Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat. Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.