14. VIIKON KESKIVIIKKO VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Moos. 41:55-57, 42:5-7a, 17-24a)
Me olemme todellakin ansainneet rangaistuksen siitä, mitä teimme veljellemme.

Luemme Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta.

Niinä päivinä nälkä alkoi vaivata koko Egyptiä ja kansa huusi faraolta leipää. Tämä sanoi egyptiläisille: ”Menkää Joosefin luo ja tehkää niin kuin hän käskee.” Kun nälkä jo vallitsi koko maassa, Joosef avasi viljavarastot ja myi viljaa egyptiläisille. Nälänhätä oli Egyptissä ankara. Myös muista maista tultiin Egyptiin Joosefin luo viljaa ostamaan, sillä kaikkialla vallitsi kova nälkä.

Jaakobin pojat lähtivät yhdessä muiden Egyptiin menijöiden kanssa viljaa ostamaan, sillä Kanaaninmaassa vallitsi nälänhätä. Joosef, joka oli Egyptin käskynhaltijana, myi viljaa kaikille ihmisille. Niin myös Joosefin veljet tulivat hänen eteensä ja lankesivat kasvoilleen maahan. Nähdessään veljensä Joosef tunsi heidät, mutta ei ollut tuntevinaan. Hän heitätti heidät vankilaan kolmeksi päiväksi.

Kolmantena päivänä Joosef sanoi heille: ”Tehkää kuten sanon, niin saatte pitää henkenne, sillä minä olen Jumalaa pelkäävä mies. Voitte osoittaa rehellisyytenne näin: Yksi teistä jää tänne vankilaan. Te muut saatte mennä ja viedä ostamanne viljan nälkää näkeville perheillenne. Tuokaa sitten nuorin veljenne minun luokseni. Näin osoitatte puhuneenne totta, eikä teidän tarvitse kuolla.”

Veljet suostuivat tähän ja sanoivat toisilleen: ”Me olemme todellakin ansainneet rangaistuksen siitä, mitä teimme veljellemme. Me näimme hänen hätänsä, kun hän rukoili meiltä armoa, mutta emme kuunnelleet häntä. Siksi me nyt olemme ahdingossa.” Ruuben sanoi heille: ”Minähän kielsin teitä tekemästä pojalle pahaa, mutta te ette kuunnelleet. Nyt joudumme tilille hänen kuolemastaan.” Mutta he eivät tienneet, että Joosef ymmärsi heidän puheensa, sillä hän puhui heille tulkin välityksellä. Joosef poistui heidän luotaan ja itki.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 33:2-3, 10-11, 18-19. – 22)

Kertosäe:
Herra, tulkoon armosi meidän yllemme,
niin kuin me panemme toivomme sinuun.

Kiittäkää Herraa lyyran sävelillä,
näppäilkää harppujen kymmentä kieltä.
Virittäkää hänelle uusi laulu,
soittakaa kauniisti, huutakaa riemunne julki. Kertosäe

Herra on kumonnut kansojen päätökset
ja tehnyt tyhjiksi ihmisten aikeet.
Mutta Herran päätökset pysyvät iäti,
hänen ajatuksensa polvesta polveen. Kertosäe

Herran silmä on niiden yllä, jotka pelkäävät häntä
ja panevat toivonsa hänen laupeuteensa.
Hän pelastaa heidät kuoleman vaaroista
ja auttaa nälkävuosien yli. Kertosäe

Halleluja
(Mark. 1:15)

Halleluja. Halleluja.
Jumalan valtakunta on tullut lähelle.
Kääntykää ja uskokaa hyvä sanoma!
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Matt. 10:1-7)
Menkää Israelin kansan eksyneiden lampaiden luo.

Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus kutsui kaksitoista opetuslastaan luokseen ja antoi heille vallan karkottaa saastaisia henkiä ja parantaa kaikkia tauteja ja vaivoja.

Nämä ovat niiden kahdentoista apostolin nimet: ensimmäisenä Simon, toiselta nimeltä Pietari, ja hänen veljensä Andreas, Jaakob Sebedeuksen poika ja hänen veljensä Johannes, Filippus ja Bartolomeus, Tuomas ja publikaani Matteus, Jaakob Alfeuksen poika ja Taddeus, Simon Kananeus ja Juudas Iskariot, joka sitten kavalsi Jeesuksen.

Nämä kaksitoista Jeesus lähetti matkaan annettuaan heille ohjeet: ”Älkää menkö vierasheimoisten keskuuteen älkääkä mihinkään Samarian kaupunkiin. Sen sijaan menkää Israelin kansan eksyneiden lampaiden luo ja julistakaa: ’Taivasten valtakunta on tullut lähelle.’”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.