Hyppää sisältöön

Paavi Franciscus

Katolisen kirkon 266. paavi. Hän kuoli pääsiäismaanantaina 21.4.2025.

Pyhän Pietarin 265. seuraajaksi valittiin konklaavissa 13.3.2013 Buenos Airesin arkkipiispa, kardinaali Jorge Mario Bergoglio SJ, joka otti paavinimekseen Franciscus.

Hän syntyi 17. joulukuuta 1936 Buenos Airesissa. Hänet vihittiin jesuiittaveljeskunnan (SJ) papiksi 13. joulukuuta 1969.

Hän toimi noviisimestarina ja opetti teologiaa San Miguelissa ja oli Argentiinan jesuiittaprovinsiaali (1973-1979) sekä San Miguelin filosofisen ja teologisen tiedekunnan rehtori (1980-1986). Hän valmisteli tohtorinväitöskirjaa Saksassa ja toimi rippi-isänä ja hengellisenä ohjaajana Córdobassa. 20. toukokuuta 1992 hänet nimitettiin Aucan titulaaripiispaksi sekä Buenos Airesin apulaispiispaksi, ja hänet vihittiin piispaksi samana vuonna 27. kesäkuuta. Hänet nimitettiin Buenos Airesin seuraaja-arkkipiispaksi (coadiutor) 3. kesäkuuta 1997 ja hänestä tuli kardinaali Antonio Quarracinon seuraaja 28. helmikuuta 1998.

Bergoglio oli Argentiinan piispainkokouksen puheenjohtaja 2005-2011. Hänet nimitti ja julisti kardinaaliksi paavi Johannes Paavali II konsistorissa 21. helmikuuta 2001.

Kardinaali Bergoglio oli seuraavien Rooman kuurian osastojen jäsen:

  • Liturgian ja sakramenttijärjestyksen kongregaatio
  • Papiston kongregaatio
  • Sääntökuntien ja apostolisen yhteisöelämän kongregaatio
  • Paavillinen perheneuvosto

Paavi Franciscus on ensimmäinen paavi läntiseltä pallonpuoliskolta ja ensimmäinen jesuiittaveljeskunnan jäsen paavina.

Paavin kirjoituksia

Paavi Franciscuksen kiertokirjeet (pdf):

Paavi Franciscuksen muita kirjoituksia (pdf)

Paavin kuolemasta

Paavi Franciscus kuoli pääsiäismaanantaina 21.4.2025 varhain aamulla. Vielä pääsiäissunnuntaina hän oli kohdannut ihmisiä Pietarinkirkon aukiolla ja muun muassa ottanut lyhyesti vastaan Yhdysvaltain varapresidentin J. D. Vancen.

Paavin kuolemasta ilmoitti videoviestillä maanantaiaamuna kardinaalikamariherra Kevin Farrell (video (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)). Paavin ruumis oli uskovien nähtävillä Pietarinkirkossa keskiviikosta perjantaihin 23.–25.4. Hautajaismessu ja hautaaminen pidettiin lauantaina 26.4.2025. Hautajaismessuun (video (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)) osallistui yli 150 valtuuskuntaa eri maista, Suomea edusti tasavallan presidentti Alexander Stubb. Messun vietti kardinaalikollegion dekaani Giovanni Battista Re. Hänen saarnansa on luettavissa täällä. Aikaisemmista paaveista poiketen paavi Franciscus toivoi tulevansa haudatuksi hänelle rakkaaseen Santa Maria Maggiore -basilikaan, jonka Salus Populi Romani -kappelin sisäänkäynnin vasemmalle puolelle hänet haudattiin vielä samana päivänä.

Erilaisia dokumentteja: paavin testamentti, paavin tekojen luettelo (Rogito), …

Kardinaalikonsistori on kokouksissaan päättänyt, että seuraavan paavin valitsemisesta päättävä konklaavi alkaa keskiviikkona 7.5.

Paavin vaakuna

Selitys

Paaviksi tultuaan paavi Franciscus päätti pitää vanhan vaakunansa. Vaakunan kilven ulkopuolisissa osissa hän seuraa edeltäjiensä esimerkkiä.

Itse vaakunan kilpi muodostuu yhdestä sinisestä kentästä. Kentän yläosassa on jesuiittaveljeskunnan tunnus, säteilevä aurinko, jonka sisällä on Jeesuksen monogrammi ”IHS”. H-kirjaimen taustalla on risti ja sen juuressa kolme mustaa naulaa. Kentän alalaidassa on katsojasta vasemmalla kahdeksansakarainen tähti, joka kuvaa Neitsyt Mariaa, ja oikealla nardus-kasvin kukinto, joka viittaa pyhään Joosefiin, yleismaailmallisen kirkon suojelijaan.

Paavin motto on ”Miserando atque eligendo”. Se on otettu pyhän Beda Venerabiliksen saarnasta, jossa hän kommentoi pyhän Matteuksen kutsumusta kirjoittaen: ”Vidit ergo Iesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi Sequere me” (Jeesus näki publikaanin, katsoi häntä armahtaen ja valiten ja sanoi: Seuraa minua).