Hyppää sisältöön

Eukaristian sakramentti

Jeesus sanoo: “Minä olen tämä elävä leipä, joka on tullut taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti… Sillä, joka syö minun lihani ja juo minun vereni, on ikuinen elämä… [hän] pysyy minussa, ja minä hänessä.” (Joh. 6:51,54,56)

– Lisätietoja pyhästä messusta.

Eukaristia on kirkon elämän lähde ja huippukohta, jossa kirkko kaikkine jäsenineen liittyy Kristuksen ristillä Isälle kantamaan ainutkertaiseen ylistys- ja kiitosuhriin. Eukaristian liturgiassa kirkko viettää tässä hetkessä Kristuksen pääsiäistä eli hänen elämänsä, kuolemansa ja ylösnousemuksensa pelastustyötä. Kristus itse kantaa eukaristian uhrin pappien välityksellä ja tulee eukaristiassa todellisesti läsnäolevaksi leivän ja viinin muodoissa. Leivästä ja viinistä tulee todellisesti hänen ruumiinsa ja verensä. Siksi niitä kunnioitetaan ja palvotaan myös itse eukaristian ulkopuolella.

Katolilaisten tulee osallistua eukaristian viettoon eli pyhään messuun ainakin sunnuntaisin ja velvoittavina juhlapyhinä, kuten jouluna, loppiaisena ja Kristuksen taivaaseen astumisen juhlapyhänä. Vaikka olosuhteet eivät tätä aina sallisi, tilaisuutta pyhään messuun osallistumiseen ei tule toisarvoisista syistä jättää käyttämättä.

Pyhän kommuunion eli Kristuksen ruumiin ja veren voivat tiettyjä poikkeustapauksia lukuun ottamatta ottaa vastaan vain kirkon sakramenttiyhteydessä olevat katolilaiset. Muut voivat rukouksessa osallistua siihen hengellisellä tavalla. Pyhän kommuunion vastaanottamista varten uskovien tulee olla armon tilassa, minkä takia kaikista vakavammista synneistä on ripittäydyttävä sitä ennen. Lisäksi ruoasta ja muista juomista kuin vedestä on pidättäydyttävä vähintään tuntia ennen pyhää kommuuniota. Mikäli mahdollista, katolilaiset käyvät pyhällä kommuuniolla ainakin kerran vuodessa pääsiäisaikana.

Pyhä kommuunio voidaan erikoistapauksissa saada myös eukaristian vieton ulkopuolella. Tämä koskee erityisesti kotona tai sairaalassa sairastavia (ks. myös sairaiden voitelun sakramentti). Siitä on silloin sovittava papin kanssa.


Ehtoollisvieraanvaraisuudesta

Piispa Teemu Sipon SCJ lausunnosta 13.9.2017:

”Katolisen kirkon jäsenten on tärkeää huomata, että [luterilaisen kirkon avoin ehtoollispöytä] ei vaikuta millään tavoin siihen, miten katolisen kirkon jäsenet voivat toimia osallistuessaan vieraina luterilaiseen ehtoollisjumalanpalvelukseen. [Sama koskee kaikkia reformaatiosta syntyneitä, ns. protestanttisia kirkkokuntia.] Koska eukaristian vastaanottaminen on samalla oman uskon tunnustamista erityisesti eukaristian sakramenttiin sisältyvän opin osalta, olisi epäjohdonmukaista vastaanottaa toisen uskonyhteisö kommuunio. Se antaisi väärän kuvan ykseydestä, joka ei vielä ole todellisuutta.” 

”Koska katolisen ja ortodoksisen kirkon käsitys eukaristiasta on yhdenmukainen ja sakramentin pätevyys sekä myös pappeus tunnustetaan vastavuoroisesti, on tilanteita, jolloin näiden kirkkojen jäsenet voivat luvanvaraisesti [Suomessa katolilainen tarvitsee oman piispansa ja ortodoksisen kirkon piispan luvan.] ottaa vastaan eukaristian sakramentin toistensa kirkoissa.”


[Sakramentteja esittelevät videot on tehnyt käsikirjoittaja-ohjaaja Mikael Taawetti Myrskyvalkea.]