Katolinen usko

 

Linkit Katolisen kirkon katekismuksen suomenkielisen laitoksen toisen painoksen (2011) teksteihin pdf-muodossa.

”Tämä katekismus haluaa esittää orgaanisen yhteenvedon katolisen uskonopetuksen ja moraaliopetuksen olennaisesta ja perustavasta sisällöstä Vatikaanin II kirkolliskokouksen ja kirkon koko tradition valossa. Päälähteinä ovat pyhä Raamattu, kirkkoisät, liturgia ja kirkon opetusvirka.” (Katolisen kirkon katekismus, 11)

Katolisen kirkon elämä on sakramentaalista. Tämä tarkoittaa, että kirkko ja sen jäsenet kohtaavat Kristuksen sekä hänen sanassaan että erityisellä ja näkyvällä tavalla hänen asettamissaan sakramenteissa. Sakramentti merkitsee sananmukaisesti salaisuutta ja pyhää asiaa. Sakramentit ovat näkyviä merkkejä, jotka ilmoittavat ja jakavat Jumalan armoa.

Liturgiassaan kirkko viettää … Kristuksen salaisuutta, jotta uskovat eläisivät siitä ja todistaisivat siitä maailmalle: ”Liturgiassa näet ’meidän lunastuksemme työ toimitetaan’ etenkin eukaristian jumalallisessa uhrissa. Se on uskovien paras keino elävästi kokea ja todistaa toisille Kristuksen salaisuudesta ja oikean kirkon todellisesta luonteesta.” (Katolisen kirkon katekismus, 1068)

Kasteessa kristityistä on tullut Jumalan lapsia (1. Joh. 3:1) ja jumalallisesta luonnosta osallisia (2. Piet. 1:4). Kristityt on siksi kutsuttu elämään Kristuksen evankeliumin arvoa vastaavalla tavalla. He kykenevät siihen Kristuksen armon ja hänen Henkensä lahjojen avulla, jotka he ovat saaneet sakramenttien ja rukouksen kautta (vrt. Katolisen kirkon katekismus, 1692).

Kirkon opetusviran – paavin, kirkolliskokousten, piispainkokousten ja piispojen – asiakirjoja, jotka ovat luettavissa internetissä suomeksi.

Jokapäiväiset rukoukset
Hartauksia: Ruusukko – Ristintie – Rukouksen apostolaatti – Jumalan laupeuden hartaus
Muita rukouksia: Eukaristisia rukouksia – Neitsyt Marialle – pyhälle Joosefille – muille pyhille
Thesaurus precum: kokoelma rukouksia latinaksi ja englanniksi