Laupeuden riemuvuosi

Misericordiae Vultus – paavin bulla laupeuden riemuvuodesta

Paavi Franciscus julisti pääsiäisen 2. sunnuntain aattona 11. huhtikuuta juhlallisesti ”laupeuden riemuvuoden”, joka alkaa 8. joulukuuta 2015. Paavin bulla riemuvuoden julistamiseksi, Misericordiae Vultus (Laupeuden kasvot), käsittelee tuon riemuvuoden sisältöä ja merkitystä.

Julistamisen yhteydessä paavi Franciscus luovutti Pietarinkirkon pyhän oven luona symbolisesti kopioita asiakirjasta ja siitä luettiin otteita. Bullan teksti löytyy useilla kielillä Vatikaanin internetsivulta www.vatican.va. Teksti on jo myös suomennettu ja sitä jaetaan ilmaiseksi kirjasina katolisissa seurakunnissa viimeistään viikolla 20. Se on myös luettavissa allaolevassa linkissä.

Misericordiae Vultus – Laupeuden kasvot (pdf)

Laupeuden riemuvuoden logo ja internetsivu julkistettiinlaupeudenvuodenlogo_suomi

5. toukokuuta 2015 Paavillisen uuden evankelioimisen edistämisen neuvoston puheenjohtaja, arkkipiispa Salvatore Fisichella, ja mons. Graham Bell esittelivät suunnitelmia 8. joulukuuta alkavaa laupeuden ylimääräistä riemuvuotta varten.

Perisynnittömän sikiämisen juhlapyhän 8. joulukuuta 2015 ja Kristuksen, kaikkeuden kuninkaan, juhlapyhän 20. marraskuuta 2016 välisenä aikana on useita riemuvuoden tapahtumia. Paavin toive on, että tätä riemuvuotta vietetään sekä Roomassa että paikalliskirkoissa siten, että riemuvuoden tapahtumien järjestäminen ei ole paikalliskirkoille ylimääräinen taakka vaan ne sijoittuvat luonnostaan paikalliskirkkojen tavalliseen toimintaan. Ensimmäistä kertaa riemuvuosien historiassa yksittäisten hiippakuntien on mahdollista avata pyhä ovi joko katedraalissa tai muussa merkittävässä kirkossa. Toinen tämän riemuvuoden erityispiirre on ”laupeuden lähettiläiden” nimeäminen. Paavi Franciscus antaa heille mandaatin tuhkakeskiviikkona Pietarinkirkossa. Näiden lähettiläiden tulee olla kärsivällisiä pappeja, jotka ymmärtävät inhimillistä heikkoutta mutta ovat valmiita tuomaan ilmi Hyvän paimenen rakkauden saarnoissaan ja parannuksen sakramentin vietossa.

Riemuvuoden logo

Riemuvuoden tunnuslause ”Armahtavia kuten Isä” (vrt. Luuk. 6:36) on kutsu seurata Isän armahtavaa esimerkkiä, Isän, joka ei kehota meitä tuomitsemaan vaan antamaan anteeksi. Riemuvuoden logon on suunnitellut isä Marko I. Rupnik. Siinä on varhaiskirkossa tärkeä kuva Pojasta, joka on ottanut harteilleen kadotetun sielun osoittaakseen, että Kristuksen rakkaus tuo täyttymykseen inkarnaation salaisuuden huipentuen lunastukseen. Hyvä paimen katsoo ihmisen silmin – Kristus näkee Adamin silmin ja Adam Kristuksen silmin. Jokainen ihminen löytää Kristuksessa, uudessa Adamissa, oman ihmisyytensä. Tämä kuva on sijoitettu mantelinmuotoiseen kehykseen, joka on tyypillinen varhaisessa ja keskiaikaisessa ikonografiassa ja joka muistuttaa Kristuksen kahdesta luonnosta. Kolme sisäkkäistä ovaalia, joiden väri vaalenee ulkoreunaa kohti, viittaavat Kristukseen, joka tuo ihmiskunnan ulos synnin ja kuoleman pimeydestä. Tummimman värin syvyys puolestaan viittaa Isän rakkauden läpitunkemattomuuteen.

Riemuvuoden aikataulu

Riemuvuonna järjestetään joitakin tapahtumia, joiden osallistujamäärät todennäköisesti ovat suuria. Näistä ensimmäinen on 19.-21. tammikuuta ja omistettu kaikille pyhiinvaelluksien järjestäjille. Pyhiinvaeltajia pyydetään tekemään matka jalkaisin, valmistautuen kulkemaan pyhän oven kautta uskon ja hartauden hengessä.

3. huhtikuuta on tarkoitus koota yhteen ne uskovat, joita erityisesti innoittaa laupeuden karisma: erilaiset liikkeet, yhdistykset ja sääntökunnat.

4. syyskuuta on kokoontuminen karitatiivisessa työssä mukana oleville vapaaehtoistyöntekijöille kaikkialta maailmasta.

9. lokakuuta on erityinen vietto niille, joita innoittaa Maria, laupeuden äiti.

Riemuvuoden aikana on lukuisia tapahtumia nuorille, jotka vahvistuksen sakramentin vastaanottaessaan on kutsuttu tunnustamaan uskonsa. 13-16-vuotiaille järjestetään oma tapahtuma 24. huhtikuuta, koska Maailman nuortenpäivät Krakovassa 26.-31. heinäkuuta on suunnattu heitä vanhemmille.

29. toukokuuta on tapahtuma diakoneille, joiden kutsumus ja palvelutehtävä on johtaa laupeudentyötä kristillisessä yhteisössä.

3. kesäkuuta, joka on Jeesuksen pyhän sydämen juhlan viettämisen 160-vuotispäivä, on riemuvuoden vietto papeille.

12. kesäkuuta on kokoontuminen sairaille ja vammaisille sekä heitä hoitaville.

25. syyskuuta on riemuvuoden vietto katekeetoille.

6. marraskuuta on riemuvuoden vietto vankiloissa oleville.

Toiseksi riemuvuoden aikana pyritään erityisellä tavalla toteuttamaan paavi Franciscuksen näkyä tavoittaa tavoittaa syrjityt, köyhät ja kärsivät. Nämä tapahtumat ovat symbolisia, mutta piispoja ja pappeja pyydetään hiippakunnissaan osoittamaan samanlaisin symbolisin teoin yhteytensä paavi Franciscuksen kanssa, jotta jokainen voi saada konkreettisen merkin kirkon laupeuden palvelutehtävästä. Konkreettisena merkkinä paavin karitatiivisesta rakkaudesta ryhdytään myös toimenpiteisiin maailman todellisiin tarpeisiin vastaamiseksi.

Kolmanneksi on vastattava myös monien Roomaan tulevien yksittäisten pyhiinvaeltajien tarpeisiin. Heitä varten on useita Rooman historiallisen keskustan kirkkoja, joissa he voivat rukoilla ja valmistautua pyhän oven kautta kulkemiseen. Pyhiinvaeltajille on erityinen reitti Roomassa.

Riemuvuoden virallinen internetsivu on jo julkistettu. Se löytyy osoitteesta www.iubilaeummisericordiae.va (myös www.im.va). Sivu on seitsemällä kielellä: italia, englanti, espanja, portugali, ranska, saksa ja puola. Sivulta löytyy tietoa riemuvuoden suurista julkisista tapahtumista, paavin viettämistä tapahtumista sekä riemuvuoden virallisista tiedotteista. Sivun kautta myös hiippakunnat saavat tietoja ja pastoraalisia neuvoja sekä voivat rekisteröidä pyhiinvaeltajaryhmiä ja lähettää tietoa paikallisista hiippakunnallisista tapahtumistaan. Myös sosiaalisen median verkostojen (Facebook, Twitter, Instagram, Google Plus ja Flickr) kautta päivitetään tietoja pyhän isän aloitteista ja seurataan suurimpia tapahtumia reaaliajassa.

KATT/VIS