Helpotuksia juhlapyhien velvoittavuuteen

Helsingin piispa Teemu Sippo SCJ on neuvoteltuaan pappienneuvoston kanssa päättänyt, etteivät sellaiset arkipäiviin sijoittuvat juhlapyhät, jotka eivät ole Suomessa yleisiä vapaapäiviä, ole enää velvoittavia. Näin ollen messuun osallistumisen velvollisuus poistuu seuraavilta juhlapyhiltä: 8.12. Neitsyt Marian perisynnitön sikiäminen; 15.8. Neitsyt Marian taivaaseen ottaminen; 19.3. pyhä Joosef, Neitsyt Marian puoliso; sekä 29.6. pyhät apostolit Pietari ja Paavali.

Piispan päätökseen on vaikuttanut se, ettei uskovien omaatuntoa haluta raskauttaa vaikeasti noudatettavalla velvoittavuudella, koska monien on vaikea päästä iltamessuun arkena työpäivän päätteeksi. Kuitenkin kaikkia uskovia kehotetaan viettämään näitä tärkeitä juhlapäiviä hartaasti ja osallistumaan pyhään messuun, mikäli se vain on mahdollista.

Kaikkien sunnuntaiden lisäksi velvoittavia juhlapyhiä ovat edelleen pääsiäinen, joulu (25.12.), loppiainen (6.1.), helatorstai, Kristuksen pyhän ruumiin ja veren juhla (sunnuntai) ja pyhän Jumalansynnyttäjän Marian juhlapäivä (1.1.).

Messuvelvollisuus ei koske niitä, jotka ovat pätevistä syistä estyneet pääsemästä messuun. Uusi käytäntö astuu voimaan tulevana adventtina.

KATT