Katse Kuopion kirkon tulevaisuuteen

piispa Teemu Sippo SCJ

Männistön vanhan kirkon kaupan varmistuttua Helsingin piispa Teemu Sippo SCJ vastasi joihinkin Katolisen tiedotuskeskuksen esittämiin käytännöllisiin kysymyksiin:

Kauppa on nyt tehty. Miten tästä eteenpäin?

Ensimmäinen asia on informoida Jyväskylän seurakuntalaisia ja erityisesti Kuopion seudulla asuvia ja järjestää heille tutustumistilaisuus – ehkä messun yhteydessä – uuteen kirkkoon Kuopiossa.Tärkeää on aloittaa myös suunnittelu, jotta kirkko voisi soveltua katoliseen liturgiaan. Muut seurakuntatilat, pappila, toimisto, seurakuntasali, kaikki nämä tilat vaativat suunnittelua ja joitakin muutostöitä.

Aikatauluista: Milloin kirkossa aletaan viettää messuja säännöllisesti? Saadanko sinne oma pappi?

Kirkossa voidaan varmasti aloittaa jo nyt messujen viettäminen. Se on tietenkin Pyhän Olavin seurakunnan kirkkoherran asia. Kuitenkin säännöllisempi toiminta on mahdollista vasta sen jälkeen, kun kaikki on kirkossa valmista. Toivon mukaan Jyväskylän seurakuntaan saadaan jossakin vaiheessa kolmas pappi, niin että ainakin yksi heistä voisi toimia erityisesti Kuopion hyväksi.

Tuleeko Kuopiosta oma seurakunta? Mitä alueita on siihen on kaavailtu?

Pyrkimys Kuopion oman seurakunnan perustamiseksi on selvä asia. Aluksi on kuitenkin tehtävä töitä kirkon ja keskuksen hyväksi. Myös paikallisten katolilaisten olisi hyvä kokoontua usein ja tottua seurakunta-ajatukseen. Kaikki voi kuitenkin tapahtua rauhallisesti. Ennen seurakunnan perustamista on varmastikin pieni välivaihe, jolloin Kuopio voisi olla kappeliseurakunta.

Mielestäni suurin piirtein Savo ja Pohjois-Karjala muodostaisivat luonnollisen alueen seurakunnalle. Uuden seurakunnan perustamisesta ja sen alueesta ei voi seurakunta eikä piispakaan kuitenkaan yksin päättää. Se on koko hiippakunnan asia.

Entä kirkon sisätilat, mitä muutoksia täytyy tehdä?

Uuteen kirkkoon tarvitaan uusi alttari ja risti. Tarvitaan tabernaakkeli, rippituoli, ristintien asemat, vihkivesiastiat ja polvistumispenkit – varmaankin myös Neitsyt Mariaa esittävä veistos ja kuva pyhästä Joosefista. Juuri viimeksi mainitun kuva on tärkeä, koska kirkko on ajateltu pyhitettäväksi pyhälle Joosefille, Neitsyt Marian puolisolle ja Jeesuksen kasvatusisälle. Koko liturginen esineistö myös vielä puuttuu.

Alakerran pappilaan ja toimistoon tarvitaan huonekaluja ja tarvikkeita sekä seurakuntasaliin yhtä ja toista. Ainakin alakerrassa on pakko tehdä ainakin pieniä muutoksia huoneisiin. Olemme iloisia, että Männistön kirkko on kaunis ja hyvässä kunnossa ja mm. urut ovat erinomaiset.

Saamme siis olla kiitollisia uudesta kirkosta?

Kyllä. Olen aivan erityisesti kiitollinen yhdelle nimettömäksi jäävälle hyväntekijälle, joka kustantaa meille koko kaupan. Jumala häntä palkitkoon! Olen kiitollinen myös Männistön luterilaiselle seurakunnalle, joka on tullut meitä vastaan ja tarjonnut arvokkaan kirkon meille.

Onnittelen Kuopion katolilaisia uudesta kirkosta! Ilo on varsinkin siellä suuri. Kirkko on lahja, mutta lahjaan sisältyy aina myös tehtävä. Odotan kovasti kirkon vihkimisen juhlaa, sitten kun kaikki on valmista.

KATT