Kirkon avustusleirissä tapettiin kymmeniä

Vatikaanin lehdistöosaston uutisen mukaan islamilaiset militantit hyökkäsivät Alindaossa Keski-Afrikan tasavallassa torstaina 15.11.2018 katolisen kirkon ylläpitämään pakolaisleiriin. Hyökkäyksessä kuoli tietojen mukaan varmasti yli 40 ihmistä. Heidän joukossaan oli Alindaon hiippakunnan yleisvikaari, isä Blaise Mada.

Alindaon leiri on tarkoitettu rauhattomuuksien ja väkivaltaisuuksien takia kotialueiltaan pois paenneille ihmisille uskonnolliseen taustaan katsomatta. Siihen mahtuu kaikkiaan noin 25000 pakolaista. Kaikkiaan Keski-Afrikan tasavallassa arvioidaan olevan noin 690000 sisäistä pakolaista, ja noin 570000:n maan asukkaan epäillään elävän pakolaisena jossakin muualla. Kyse on suuresta osasta maan 4,5-miljoonaisesta väestöstä.

Keski-Afrikan tasavallan väestöstä noin puolet on kristittyjä ja puolet heistä katolilaisia. Alkuperäisten uskontojen seuraajia on noin 35 % ja muslimeita on noin 15 %.

Tuhoisa isku toteutettiin telttoja polttamalla, ampumalla ja varastaen ihmisten omaisuutta. Paikalle pyydetyt YK:n rauhanturvaajat eivät puuttuneet iskuun. Militantit ovat iskeneet myös Alindaon katedraaliin ja piispantaloon. Katolinen kirkko Keski-Afrikassa vakuuttaa kuitenkin jatkavansa työtään kuten ennenkin: ”Inhimillisesti olemme suruissamme, mutta tämä hyökkäys ei voi toimia uhkauksena, jolla kirkon lähetystehtävää estettäisiin. Kirkko pysyy vahvana, ja me, jotka yhä olemme elossa, jatkamme tätä työtä”, sanoo Banguin arkkihiippakunnan yleisvikaari, isä Mathieu Bondobo.

Sunnuntaina 18.11. paavi Franciscus pyysi uskovia rukoilemaan hyökkäyksessä kuolleiden ja haavoittuneiden puolesta ja sen puolesta, ”että väkivalta loppuisi tuossa rakkaassa maassa, joka suuresti kaipaa rauhaa”.

KATT/VIS