23. JOULUKUUTA

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Mal. 3:1-4, 23-24)
Ennen kuin tulee Herran päivä, minä lähetän teille profeetta Elian.

Luemme profeetta Malakian kirjasta.

Näin sanoo Herra Jumala: ”Minä lähetän sanansaattajani raivaamaan edelläni tietä. Ja aivan äkkiä tulee temppeliinsä Valtias, jota te odotatte, ja Liiton enkeli, jota te kaipaatte.” Hän saapuu, sanoo Herra Sebaot. Kuka voi kestää sen päivän, jolloin hän tulee, kuka voi seistä horjumatta, kun hän ilmestyy? Sillä hän on kuin ahjon hehku, hän puhdistaa kuin vahvin lipeä.

Silloin Herra toimii kuin metallinsulattaja ja hopeankiillottaja. Hän puhdistaa leeviläiset, ja he tulevat puhtaiksi kuin kulta ja hopea, joista kuona on poltettu pois. He uhraavat jälleen Herralle virheettömät uhrit, säädösten mukaan. Juudan ja Jerusalemin uhrilahjat ovat Herralle mieleen, niin kuin ne olivat entisinä aikoina, jo kauan sitten.

”Kuulkaa! Ennen kuin tulee Herran päivä, suuri ja pelottava, minä lähetän teille profeetta Elian. Hän kääntää isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet isien puoleen. Silloin en tuomitse maata perikatoon, kun tulen.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 25:4-5ab, 8-9, 10+14. – Luuk. 21:28)

Kertosäe:
Nostakaa päänne pystyyn,
sillä teidän vapautuksenne on lähellä.

Herra, osoita minulle tiesi,
opeta minua kulkemaan polkujasi.
Ohjaa minut totuuteesi ja opeta minua,
sillä sinä olet minun pelastukseni Jumala. Kertosäe

Hyvä ja oikeamielinen on Herra,
hän neuvoo syntisille tien.
Hän hankkii sorretuille oikeuden,
hän opettaa köyhille tiensä. Kertosäe

Kaikki Herran tiet ovat armo ja totuus
niille, jotka pitävät hänen liittonsa ja lakinsa.
Herra ilmoittaa suunnitelmansa niille, jotka häntä pelkäävät,
ja he tulevat tuntemaan, millainen on hänen liittonsa. Kertosäe

Halleluja

Halleluja. Halleluja.
Kansojen kuningas ja kirkon kulmakivi,
tule ja pelasta ihminen, jonka muovasit maan tomusta.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 1:57-66)
Johannes Kastajan syntymä.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Elisabetin aika tuli, ja hän synnytti pojan. Kun naapurit ja sukulaiset kuulivat suuresta laupeudesta, jonka Herra oli hänelle osoittanut, he iloitsivat yhdessä hänen kanssaan.

Kahdeksantena päivänä kokoonnuttiin ympärileikkaamaan lasta. Muut tahtoivat antaa hänelle isän mukaan nimeksi Sakarias, mutta hänen äitinsä sanoi: ”Ei, hänen nimekseen tulee Johannes.” Toiset sanoivat: ”Eihän sinun suvussasi ole ketään sen nimistä.” He kysyivät viittomalla isältä, minkä nimen hän tahtoi antaa lapselle. Sakarias pyysi kirjoitustaulun ja kirjoitti siihen: ”Hänen nimensä on Johannes.” Kaikki hämmästyivät. Samalla hetkellä Sakarias sai puhekykynsä takaisin, ja hän puhkesi ylistämään Jumalaa.

Sillä seudulla joutuivat kaikki pelon valtaan, ja näistä tapahtumista puhuttiin laajalti koko Juudean vuoriseudulla. Ne, jotka niistä kuulivat, painoivat kaiken mieleensä ja sanoivat: ”Mikähän tästä lapsesta tulee?” Sillä Herran käsi oli hänen yllään.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.