1. VIIKON LAUANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Sam. 9:1-4, 17-19, 10:1a)
Tuossa on se mies, josta Herra puhui:
Saul saa johtaa hänen kansaansa.

Luemme Ensimmäisestä Samuelin kirjasta.

Benjaminin heimossa oli rikas ja mahtava mies, jonka nimi oli Kis. Hänen isänsä oli Abiel, Serorin poika. Serorin isä oli Bekorat ja tämän isä benjaminilainen Afiah. Hänellä oli nuori ja komea poika, jonka nimi oli Saul. Koko Israelissa ei ollut komeampaa miestä kuin Saul, hän oli päätänsä pitempi kaikkia muita.

Kerran Saulin isän aasintammat lähtivät karkuteille. Kis sanoi pojalleen Saulille: ”Ota mukaasi palvelija ja mene etsimään aaseja.” Niin he kulkivat Efraimin vuoriston ja Salisan alueen halki, mutta eivät löytäneet aaseja. Sitten he kulkivat Saalimin alueen halki, mutta niitä ei ollut sielläkään. He jatkoivat kulkuaan koko Benjaminin maan halki eivätkä vieläkään löytäneet niitä.

Kun Samuel näki Saulin, Herra ilmoitti hänelle: ”Tuossa on se mies, josta sinulle puhuin. Hän saa johtaa kansaani.” Saul meni porttikäytävässä Samuelin luo ja kysyi häneltä: ”Voitko sanoa minulle, missä näkijä asuu?” Samuel vastasi: ”Minä olen se näkijä. Mene edelläni uhrikukkulalle, niin te saatte syödä tänään minun kanssani. Aamulla saat jatkaa matkaasi, ja silloin myös vastaan kysymyksiin, jotka askarruttavat mieltäsi.”

Samuel otti esille öljypullon, kaatoi siitä öljyä Saulin päähän, suuteli häntä ja sanoi: ”Nyt Herra on voidellut sinut oman kansansa hallitsijaksi. Sinä saat johtaa Herran kansaa, ja sinä pelastat kansan kaikkien sen vihollisten vallasta.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 21:2-3, 4-5, 6-7. – 2a)

Kertosäe:
Herra, sinun voimastasi kuningas iloitsee.

Herra, sinun voimastasi kuningas iloitsee,
kuinka hän riemuitseekaan sinun avustasi!
Hänen hartaimman toiveensa sinä täytit,
et kieltänyt häneltä, mitä hän pyysi. Kertosäe

Sinä annoit hänelle onnen ja siunauksen,
painoit hänen päähänsä kultaisen kruunun.
Elämää hän sinulta pyysi, sinä lahjoitit sen hänelle,
pitkän iän, ikuisen elämän. Kertosäe

Suuri on hänen kunniansa, kun sinä autat häntä,
vallan ja loiston sinä hänelle lahjoitit.
Sinä suot hänelle siunauksen ikuisesti.
Sinä täytät hänet ilolla ja riemulla kasvojesi edessä. Kertosäe

Halleluja
(Luuk. 4:18)

Halleluja. Halleluja.
Herra on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman,
julistamaan vangituille vapautusta.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 2:13-17)
En minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus lähti taas järven rantaan. Koko ihmisjoukko tuli hänen perässään, ja hän opetti heitä. Kulkiessaan tulliaseman ohi hän näki Leevin, Alfeuksen pojan, istuvan siellä. Jeesus sanoi hänelle: ”Seuraa minua”, ja hän nousi ja lähti seuraamaan Jeesusta. Jeesus oli sitten aterialla Leevin kodissa. Monia publikaaneja ja muita syntisiä aterioi Jeesuksen ja hänen opetuslastensa kanssa, sillä heitä oli paljon hänen seuraajiensa joukossa. Kun fariseuksiin kuuluvat lainopettajat näkivät Jeesuksen syövän syntisten ja publikaanien seurassa, he sanoivat hänen opetuslapsilleen: ”Kuinka hän syö yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!” Jeesus kuuli sen ja sanoi: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.