1. VIIKON TIISTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Sam. 1:9-20)
Herra muisti Hannaa ja tämä synnytti Samuelin.

Luemme Ensimmäisestä Samuelin kirjasta.

Niinä päivinä, kun he olivat lopettaneet uhriateriansa Silossa, Hanna nousi ja astui Herran eteen. Pappi Eeli istui tuolillaan pyhäkön ovenpielessä. Murheessaan Hanna rukoili Herraa, itki katkerasti ja teki tämän lupauksen: ”Herra Sebaot! Jos sinä näet palvelijasi hädän ja muistat minua etkä unohda minua, vaan annat minulle poikalapsen, niin minä luovutan hänet Herralle koko hänen elämänsä ajaksi, eikä veitsi milloinkaan ole koskettava hänen hiuksiaan.”

Kun Hanna rukoili pitkään Herraa, Eeli seurasi hänen suunsa liikkeitä. Hanna rukoili näet hiljaa itsekseen, huulet vain liikkuivat mutta ääntä ei kuulunut. Siksi Eeli luuli hänen olevan juovuksissa ja sanoi hänelle: ”Kuinka kauan aiot viipyä täällä juopuneena? Mene selviämään humalastasi!” Mutta Hanna vastasi: ”Ei, herra, en ole juonut viiniä enkä väkijuomaa. Minä olen onneton nainen ja vuodatin sydämeni Herran eteen. Älä pidä palvelijaasi kelvottomana naisena, vain suuren suruni ja huoleni takia minä rukoilin näin kauan.” Silloin Eeli sanoi hänelle: ”Mene rauhassa. Israelin Jumala antakoon sinulle, mitä häneltä pyysit.” Hanna vastasi: ”Saakoon palvelijattaresi armon silmissäsi!” Sitten hän meni pois, söi eikä ollut enää surullinen.

Varhain seuraavana aamuna he nousivat rukoilemaan Herraa. Sitten he palasivat kotiinsa Ramaan. Kun Elkana oli maannut vaimonsa Hannan kanssa, Herra muisti Hannaa. Hanna tuli raskaaksi ja synnytti aikanaan pojan. Hän antoi pojalleen nimen Samuel sanoen: ”Herralta minä häntä pyysin.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(1. Sam. 2:1, 4-5, 6-7, 8abcd. – vrt. 1)

Kertosäe:
Sydämeni riemuitsee Herrasta, Vapahtajastani.

Sydämeni riemuitsee Herrasta,
Herra nostaa minun pääni pystyyn.
Minä voin rohkeasti vastata vihollisilleni,
sinun avustasi minä iloitsen. Kertosäe

Soturien jouset ovat poikki, mutta maassa makaaviin palaa voima.
Jotka kerran elivät yltäkylläisyydessä,
saavat niukan leipänsä toisen työssä,
mutta niiltä, jotka näkivät nälkää, ei lopu ruoka.
Hedelmätön saa seitsemän lasta,
mutta se, jolla oli monta poikaa, jää kuihtumaan yksin. Kertosäe

Herra lähettää kuoleman ja antaa elämän,
vie alas tuonelaan ja nostaa sieltä.
Herra tekee köyhäksi ja antaa rikkauden,
painaa maahan ja kohottaa. Kertosäe

Hän ylentää tomusta mitättömän
ja korottaa tuhkasta köyhän,
sijoittaa heidät ylhäisten joukkoon
ja antaa heille kunniasijan. Kertosäe

Halleluja
(vrt. 1. Tess. 2:13)

Halleluja. Halleluja.
Ottakaa Jumalan sana vastaan, ei ihmisten sanana
vaan sinä mitä se todella on, Jumalan sanana.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 1:21-28)
Hän opetti heitä niin kuin se, jolle on annettu valta.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus meni Kapernaumissa sapattina synagogaan ja opetti. Ihmiset olivat hämmästyksissään hänen opetuksestaan. Hän opetti heitä niin kuin se, jolle on annettu valta, ei niin kuin lainopettajat.

Kaupungin synagogassa oli juuri silloin mies, joka oli saastaisen hengen vallassa. Hän alkoi huutaa: ”Mitä sinä meistä tahdot, Jeesus Nasaretilainen? Oletko tullut tuhoamaan meidät? Minä tiedän, kuka sinä olet, Jumalan Pyhä!” Mutta Jeesus käski henkeä ankarin sanoin: ”Vaiti! Lähde hänestä!” Silloin saastainen henki kouristi miestä ja lähti hänestä huutaen kovalla äänellä. Kaikki joutuivat ymmälle ja kyselivät toisiltaan: ”Mitä tämä on? Tällä miehellä on valta opettaa uudella tavalla! Saastaiset hengetkin tottelevat, kun hän käskee.” Hänen maineensa levisi kohta kaikkialle, ympäri koko Galilean.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.