1. VIIKON TORSTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Sam. 4:1-11)
Israelilaiset jäivät häviölle ja Jumalan arkku jäi vihollisen haltuun.

Luemme Ensimmäisestä Samuelin kirjasta.

Niinä päivinä filistealaiset kokoontuivat sotiakseen Israelia vastaan. Niin israelilaiset lähtivät sotaretkelle filistealaisia vastaan ja pystyttivät leirinsä Eben-Eserin tienoille. Vihollisen sotajoukko oli leiriytynyt Afekiin. Kun filistealaiset olivat järjestäneet joukkonsa israelilaisia vastaan, puhkesi kiivas taistelu. Filistealaiset löivät israelilaiset, ja näitä kaatui taistelukentälle noin neljätuhatta. Kun sotaväki oli palannut leiriinsä, Israelin johtajat sanoivat: ”Miksi Herra antoi tänään filistealaisten voittaa meidät? Meidän täytyy noutaa Silosta Herran liitonarkku. Kun se on mukanamme, se pelastaa meidät vihollistemme vallasta.” Niin he lähettivät miehiä Siloon, ja nämä toivat sieltä Herran Sebaotin liitonarkun, hänen, jonka istuinta kerubit kannattavat. Jumalan liitonarkun mukana seurasivat Eelin pojat Hofni ja Pinehas.

Kun Herran liitonarkku saapui leiriin, israelilaiset kohottivat sellaisen riemuhuudon, että maa järisi. Filistealaisetkin kuulivat huudon ja sanoivat: ”Mikä valtava riemuhuuto heprealaisten leiristä kuuluu?” Saatuaan tietää, että Herran arkku oli tullut leiriin, filistealaiset pelästyivät, sillä he uskoivat, että leiriin oli tullut jumalia. He huusivat: ”Voi meitä! Tällaista ei ole ikinä ennen sattunut. Voi meitä! Kuka pelastaa meidät noiden mahtavien jumalien käsistä? Nehän ovat samoja jumalia, jotka löivät egyptiläisiä autiomaassa niin monilla onnettomuuksilla! Filistealaiset, pysykää nyt lujina ja olkaa miehiä! Muuten te saatte palvella orjina heprealaisia samoin kuin he ovat palvelleet teitä. Olkaa miehiä ja taistelkaa!” Sitten filistealaiset ryhtyivät taisteluun, ja israelilaiset jäivät häviölle ja pakenivat teltoilleen. Tappio oli hyvin raskas, kolmekymmentätuhatta israelilaista sotilasta kaatui. Jumalan arkku jäi vihollisen haltuun, ja Eelin pojat Hofni ja Pinehas saivat surmansa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 44:10-11, 14-15, 24-25. – 27b)

Kertosäe:
Herra, lunasta meidät armosi tähden!

Sinä olet hylännyt meidät ja tuottanut meille tappion ja häpeän.
Sinä et lähtenyt liikkeelle meidän sotajoukkomme mukana.
Sinä pakotit meidät perääntymään vihollisen edestä,
vihamiehet ryöstivät meiltä kaiken. Kertosäe

Sinä jätit meidät naapureitten häväistäviksi,
ympärillä asuvien pilkan ja ivan kohteeksi.
Meistä on tullut kansojen pilkkalaulu,
kaikki pudistavat päätään ja ilkkuvat meitä. Kertosäe

Herää, Herra! Miksi nukut?
Nouse, älä iäksi hylkää!
Miksi olet kääntänyt pois katseesi,
unohtanut hätämme ja ahdinkomme? Kertosäe

Halleluja
(vrt. Matt. 4:23)

Halleluja. Halleluja.
Jeesus julisti ilosanomaa Jumalan valtakunnasta
ja paransi kaikki ihmisten taudit ja vaivat.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 1:40-45)
Spitaali lähti miehestä heti, ja hän tuli puhtaaksi.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesuksen luo tuli spitaalinen, joka lankesi polvilleen, pyysi häneltä apua ja sanoi: ”Jos vain tahdot, sinä voit puhdistaa minut.” Jeesuksen kävi häntä sääliksi. Hän ojensi kätensä, kosketti miestä ja sanoi: ”Minä tahdon. Tule puhtaaksi.” Tauti lähti miehestä heti, ja hän tuli puhtaaksi. Jeesus lähetti hänet pois ja varoitti häntä ankarasti: ”Katso, ettet puhu tästä kenellekään mitään. Mene vain näyttämään itsesi papille ja anna puhdistumisestasi se uhri, jonka Mooses on määrännyt, todisteeksi heille.” Mutta lähdettyään sieltä mies alkoi joka puolella kuuluttaa ja levittää tietoa tapahtuneesta, niin ettei Jeesus enää voinut julkisesti mennä yhteenkään kaupunkiin. Hän pysytteli kaupunkien ulkopuolella asumattomilla seuduilla, ja kaikkialta tuli ihmisiä hänen luokseen.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.