10. VIIKON TORSTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(1. Kun. 18:41-46)

Kun Elia rukoili, taivas antoi sateen (Jaak. 5:18).

Luemme Ensimmäisestä kuninkaiden kirjasta.

Niinä päivinä Elia sanoi Ahabille: ”Lähde nyt syömään ja juomaan, sateen kohina kuuluu jo.” Ahab meni aterioimaan. Mutta Elia nousi Karmelille, kumartui maahan ja painoi kasvonsa polviensa väliin. Hän sanoi palveluspojalleen: ”Mene huipulle ja katso merelle päin.” Poika meni ylös, katseli ja sanoi: ”Ei näy mitään.” Elia sanoi: ”Mene takaisin.” Näin hän teki seitsemän kertaa. Seitsemännellä kerralla palveluspoika sanoi: ”Nyt mereltä nousee pieni pilvi, miehen kämmenen kokoinen.” Silloin Elia sanoi: ”Mene sanomaan Ahabille, että hän valjastuttaisi hevosensa ja lähtisi heti, ettei sade ehdi estää matkantekoa.” Siinä samassa myrskypilvet synkensivät taivaan ja alkoi rankkasade. Ahab nousi vaunuihin ja lähti Jisreeliin. Herran käsi tuli Elian päälle, ja hän kietoi viittansa liepeet vyötäisilleen ja juoksi Ahabin edellä koko matkan Jisreeliin saakka.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 65:10abcd, 10e-11, 12-13. – 2a)

Kertosäe:

Sinua, Jumala, me ylistämme Siionissa!

Sinä pidät huolta maasta ja annat sille sadetta,
sinä teet sen hedelmälliseksi.
Jumala, sinun virtasi on vettä täynnä.
Sinä kasvatat sadon ihmisille. Kertosäe

 Sinä pidät maasta huolen, sinä kastelet vaot,
tasoitat kynnetyn pellon,
pehmität sen sateilla
ja siunaat maan kasvun. Kertosäe

Sinä seppelöit vuoden hyvyydelläsi.
Missä vaunusi kulkevat, siellä maa tiukkuu runsautta.
Autio aro viheriöi,
kukkulat verhoutuvat juhlapukuun. Kertosäe

Halleluja

(Joh. 13:34)

Halleluja. Halleluja. 

Minä annan teille uuden käskyn, sanoo Herra:

Rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. 

Halleluja.

EVANKELIUMI 

(Matt. 5:20-26)

Jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. 

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Minä sanon teille: Ellei vanhurskautenne ole suurempaa kuin lainopettajien ja fariseusten, te ette pääse taivasten valtakuntaan.

Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ’Älä tapa.’ Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: ’Senkin hölmö’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.

Jos siis olet viemässä uhrilahjaasi alttarille ja siinä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi alttarin eteen ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa. Mene sitten vasta antamaan lahjasi.

Tarjoa vastapuolellesi sovintoa jo silloin, kun vielä olet hänen kanssaan matkalla oikeuteen. Muuten hän saattaa luovuttaa sinut tuomarille ja tuomari vartijalle, ja niin sinut teljetään vankilaan. Usko minua: sieltä sinä et pääse, ennen kuin olet maksanut kaiken viimeistä kolikkoa myöten.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.