11. VIIKON MAANANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(1. Kun. 21:1-16)

Nabotia kivitettiin, kunnes hän kuoli.

Luemme Ensimmäisestä kuninkaiden kirjasta.

Siihen aikaan jisreeliläisellä Nabotilla oli viinitarha Jisreelissä Samarian kuninkaan Ahabin palatsin vieressä. Ahab sanoi Nabotille: ”Anna viinitarhasi minulle. Saisin siitä itselleni vihannestarhan, se kun on aivan taloni vieressä. Minä annan sinulle sen tilalle paremman viinitarhan tai tarhasi hinnan rahana, jos se sopii sinulle paremmin.” Mutta Nabot vastasi Ahabille: ”Herra minua varjelkoon luovuttamasta sinulle isieni perintömaata!” Ahab meni kotiinsa synkkänä ja raivoissaan, koska jisreeliläinen Nabot oli vastannut hänelle sillä tavoin ja kieltäytynyt luovuttamasta hänelle isiensä perintömaata. Hän paneutui makuulle vuoteelleen, kääntyi seinään päin eikä syönyt mitään.

Hänen vaimonsa Isebel tuli hänen luokseen ja kysyi: ”Mikä sinun mieltäsi painaa? Mikset syö mitään?” Ahab vastasi hänelle: ”Minä olin puheissa jisreeliläisen Nabotin kanssa. Ehdotin hänelle, että hän myisi minulle viinitarhansa tai, jos hän niin haluaisi, antaisin hänelle toisen sen sijaan. Mutta hän kieltäytyi antamasta minulle viinitarhaansa.” Isebel sanoi hänelle: ”Etkö sinä ole Israelin kuningas? Nouse ja syö, niin tulet paremmalle tuulelle. Minä hankin sinulle jisreeliläisen Nabotin viinitarhan.”

Isebel kirjoitti kirjeitä Ahabin nimissä, vahvisti ne hänen sinetillään ja lähetti ne vanhimmille ja jalosukuisille, jotka asuivat samassa kaupungissa kuin Nabot. Hän kirjoitti kirjeisiin näin: ”Julistakaa paasto ja pankaa kokouksessa Nabot istumaan kaiken kansan eteen. Sijoittakaa häntä vastapäätä kaksi kunniatonta miestä, jotka todistavat häntä vastaan ja sanovat: ’Sinä olet kironnut Jumalaa ja kuningasta.’ Viekää hänet sitten ulos kaupungista ja kivittäkää hänet kuoliaaksi.”

Nabotin kotikaupungin vanhimmat ja jalosukuiset tekivät Isebelin määräyksen mukaisesti, juuri niin kuin hän oli heille lähettämissään kirjeissä käskenyt. He julistivat paaston ja panivat Nabotin kansanjoukon eteen istumaan. Kaksi kunniatonta miestä tuli paikalle ja istuutui häntä vastapäätä. Kaiken kansan edessä he sitten todistivat Nabotia vastaan näin: ”Nabot on kironnut Jumalaa ja kuningasta.” Nabot vietiin kaupungin ulkopuolelle ja häntä kivitettiin, kunnes hän kuoli.

Isebelille lähetettiin viesti: ”Nabot on kivitetty kuoliaaksi.” Kun Isebel sai tietää, että Nabot oli kivitetty, hän sanoi Ahabille: ”Mene ottamaan haltuusi jisreeliläisen Nabotin viinitarha, jota hän kieltäytyi myymästä sinulle. Nabot ei ole enää elossa, hän on kuollut.” Kun Ahab kuuli, että Nabot oli kuollut, hän lähti Jisreeliin ottaakseen Nabotin viinitarhan haltuunsa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 5:2-3, 5-6a, 6b-7. – 2b)

Kertosäe:

Herra, huomaa huokaukseni!

Herra, kuule minua, huomaa huokaukseni!
Kuninkaani ja Jumalani,
kuule, kun huudan sinulta apua.
Sinua minä rukoilen. Kertosäe

Jumala, sinä et siedä vääryyttä.
Pahat eivät saa sinulta suojaa,
rehentelijät eivät saa astua eteesi. Kertosäe

Sinä vihaat väärintekijöitä,
valheenpuhujat sinä tuhoat,
murhamiehet ja petturit sinä kiroat. Kertosäe

Halleluja

(Ps. 119:105)

Halleluja. Halleluja. 

Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni,
se on valo minun matkallani. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 5:38-42)

Minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Teille on opetettu: ’Silmä silmästä, hammas hampaasta.’ Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa. Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin. Jos joku yrittää oikeutta käymällä viedä sinulta paidan, anna hänelle viittasikin. Jos joku vaatii sinut mukaansa virstan matkalle, kulje hänen kanssaan kaksi. Anna sille, joka sinulta pyytää, äläkä käännä selkääsi sille, joka haluaa lainata sinulta.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.