12. VIIKON LAUANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Val. 2:2, 10-14, 18-19)

Huutakaa Herraa sydämenne pohjasta, te tytär Siionin muurit!

Luemme Valitusvirsistä.

Herra tuhosi säälimättä kaikki Jaakobin asuinsijat, vihassaan hän repi raunioiksi tytär Juudan linnoitukset, hajotti ne maahan. Herra häpäisi kuningaskunnan ja sen ruhtinaat. 

Maassa istuvat vaiti tytär Siionin vanhimmat. He sirottelevat multaa hiuksiinsa, pukeutuvat säkkivaatteeseen. Maahan painavat päänsä Jerusalemin neitsyet.

Silmäni riutuvat kyynelistä, sisintäni polttaa tuska. Voimani valuvat maahan kansani tyttären sortumisen tähden. Lapset ja imeväiset nääntyvät kaupungin kaduilla.

He sanovat äidilleen: ”Anna leipää, anna viiniä!” He vaipuvat maahan kaupungin kaduille kuin kuolettavasti haavoittuneet ja heittävät henkensä äidin sylissä.

Mitä minä sanoisin sinulle, tytär Jerusalem, mihin vertaisin sinua? Kenen kohtaloa muistuttaa sinun kohtalosi, neitsyt, tytär Siion, mistä löydän lohdutuksen sanat? Suuri kuin meri on sinun vammasi, kuka voi parantaa sinut?

Profeettojesi näyt olivat petosta ja harhaa. Syntiäsi he eivät paljastaneet, eivät kääntäneet kohtaloasi. Vääriä ja eksyttäviä olivat heidän ennussanansa.

Huutakaa Herraa, huutakaa sydämenne pohjasta, te tytär Siionin muurit! Anna kyyneltesi virrata kuin puro päivät ja yöt, vailla hetkenkään lepoa, Siion! Älkööt silmäsi kuivuko.

Nouse, huuda ja valita yöllä, jokaisen vartiovuoron aikaan. Vuodata sydämesi tuska Herran kasvojen eteen. Kohota kätesi häntä kohti lastesi elämän puolesta. Heitä viruu joka kadunkulmassa, he nääntyvät nälkään.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 74:1-2, 3-4, 5-7, 20-21. – 19b)

Kertosäe:

Älä iäksi unohda köyhiesi elämää.

Jumala, miksi olet hylännyt meidät ainiaaksi,
miksi vihasi hehkuu omaa laumaasi vastaan?
Muista kansaasi, jonka kauan sitten itsellesi ostit,
jonka lunastit omaksesi,
muista Siionin vuorta, asuinsijaasi. Kertosäe

Suuntaa askeleesi lohduttomille raunioille:
vihollinen on raiskannut kaiken pyhäkössäsi.
Vihollisesi ovat riehuneet sinun pyhällä paikallasi,
he ovat pystyttäneet sinne omat voitonmerkkinsä. Kertosäe

Kerran he olivat kirveillä kaataneet vuorten tiheät metsät.
Nyt he kirvein ja kangin pirstoivat temppelin puuleikkaukset.
He sytyttivät sinun temppelisi tuleen,
saastuttivat ja hävittivät maan tasalle
sinun nimesi asunnon. Kertosäe

Katso liittoasi,
kun väkivalta pesii maan pimennoissa.
Älä salli sorretun kääntyä pois apua saamatta,
kurja ja köyhä ylistäkööt sinun nimeäsi. Kertosäe

Halleluja

(Matt. 8:17)

Halleluja. Halleluja. 

Kristus kantoi meidän tautimme, 

otti taakakseen meidän sairautemme. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 8:5-17)

Niin idästä kuin lännestä tulee monia, jotka käyvät aterialle yhdessä Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin kanssa.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan, kun Jeesus oli saapunut Kapernaumiin, muuan sadanpäällikkö tuli hänen luokseen ja pyysi häneltä apua sanoen: ”Herra, palvelijani makaa kotona halvaantuneena, kovissa tuskissa.” Jeesus sanoi: ”Minä tulen ja parannan hänet.” Mutta sadanpäällikkö vastasi: ”Ei, Herra, en minä ole sen arvoinen, että tulisit kattoni alle. Sano vain sana, ja palvelijani paranee. Minä tottelen itsekin toisten käskyjä ja komennan omia sotilaitani. Kun sanon sotilaalle: ’Mene’, niin hän menee, tai toiselle: ’Tule’, niin hän tulee, tai palvelijalleni: ’Tee tämä’, niin hän tekee.”

Tämän kuullessaan Jeesus hämmästyi ja sanoi niille, jotka häntä seurasivat: ”Totisesti: näin vahvaa uskoa en ole tavannut yhdelläkään israelilaisella. Minä sanon teille, että niin idästä kuin lännestä tulee monia, jotka taivasten valtakunnassa käyvät aterialle yhdessä Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin kanssa. Mutta ne, joiden oli määrä periä valtakunta, heitetään ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita.” Sitten Jeesus sanoi sadanpäällikölle: ”Mene. Tapahtukoon niin kuin uskot.” Sillä hetkellä palvelija parani.

Jeesus meni Pietarin kotiin ja näki, että tämän anoppi makasi kovassa kuumeessa. Jeesus kosketti hänen kättään, ja kuume lähti hänestä. Nainen nousi vuoteesta ja alkoi palvella Jeesusta. Ja kun ilta tuli, Jeesuksen luo tuotiin monia pahojen henkien vaivaamia. Hän ajoi sanallaan henget ulos ja paransi kaikki sairaat, jotta kävisi toteen, mitä on sanottu profeetta Jesajan kirjassa: ”Hän kantoi meidän tautimme, otti taakakseen meidän sairautemme.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.