12. VIIKON MAANANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(2. Kun. 17:5-8, 13-15a, 18)

Herra työnsi Israelin kansan pois kasvojensa edestä.  Vain Juudan heimo jäi jäljelle.

Luemme Toisesta kuninkaiden kirjasta.

Niinä päivinä Assyrian kuningas Salmanassar tuli ja valtasi koko maan. Samarian kaupungin luo saavuttuaan hän saartoi sen, ja piiritystä kesti kolme vuotta. Hoosean yhdeksäntenä hallitusvuotena Assyrian kuningas valtasi kaupungin. Hän siirsi israelilaiset Assyriaan ja sijoitti heidät Halahiin, Gosaniin Haburin varsille sekä Meedian kaupunkeihin.

Näin tapahtui siksi, että israelilaiset olivat tehneet syntiä Herraa, Jumalaansa vastaan. Vaikka Herra oli tuonut heidät pois Egyptin maasta ja vapauttanut heidät faraon, Egyptin kuninkaan, vallasta, he olivat ryhtyneet palvelemaan muita jumalia. He olivat alkaneet noudattaa niiden kansojen tapoja, jotka Herra oli hävittänyt heidän tieltään, ja niitä menoja, jotka heidän kuninkaansa olivat ottaneet käyttöön.

Herra oli varoittanut Israelia ja Juudaa. Jokaisen profeetan, jokaisen näkijän suulla hän oli sanonut: ”Kääntykää takaisin pahoilta teiltänne! Noudattakaa minun käskyjäni ja määräyksiäni ja eläkää sen lain mukaisesti, jonka minä olen antanut isillenne ja ilmoittanut teille palvelijoitteni, profeettojen, suulla.” Mutta he eivät kuunnelleet vaan olivat yhtä uppiniskaisia kuin isänsä, jotka eivät olleet luottaneet Herraan, Jumalaansa. He hylkäsivät hänen käskynsä, he luopuivat liitosta, jonka hän oli heidän isiensä kanssa tehnyt, ja liitonehdoista, jotka hän oli heille asettanut. Niin pahoin Herra vihastui Israelin kansaan, että työnsi sen pois kasvojensa edestä. Vain Juudan heimo jäi jäljelle.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 60:3, 4-5, 12-14. – vrt. 7)

Kertosäe:

Auta meitä väkevällä kädelläsi, Herra, vastaa meille!

Jumala, sinä hylkäsit meidät, löit meidät maahan,
sinä vihastuit meihin.
Auta meidät jälleen jaloillemme. Kertosäe

Sinä järisytit maata ja annoit sen revetä.
Korjaa sen murtumat, muuten se sortuu.
Sinä olet antanut kansasi kokea kovia,
olet juottanut meille viiniä,
joka sai meidät hoipertelemaan. Kertosäe

Sinä, Jumala, olet hylännyt meidät
etkä kulje sotajoukkomme mukana.
Auta meitä, me olemme hädässä! Turha on ihmisten apu.
Jumalan voimalla me teemme suuria tekoja,
hän polkee maahan vihollisemme. Kertosäe

Halleluja

(Hepr. 4:12)

Halleluja. Halleluja. 

Jumalan sana on elävä ja väkevä.

Se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme. 

Halleluja.

EVANKELIUMI 

(Matt. 7:1-5)

Ota ensin hirsi omasta silmästäsi.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte, niin tullaan teille mittaamaan. Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi? Kuinka voit sanoa veljellesi: ’Annapa kun otan roskan silmästäsi’, kun omassa silmässäsi on hirsi? Sinä tekopyhä! Ota ensin hirsi omasta silmästäsi, vasta sitten näet ottaa roskan veljesi silmästä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.