15. VIIKON PERJANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Jes. 38:1-6, 21-22, 7-8)

Minä olen kuullut rukouksesi, olen nähnyt kyyneleesi.

Luemme profeetta Jesajan kirjasta.

Niinä päivinä Hiskia sairastui ja oli kuolemaisillaan. Silloin profeetta Jesaja, Amosin poika, tuli hänen luokseen ja sanoi: ”Näin sanoo Herra: ’Järjestä asiasi, sillä sinä et parane vaan kuolet!’” Hiskia kääntyi seinään päin ja rukoili Herraa: ”Voi, Herra! Muista, miten vilpittömästi ja vakain sydämin olen vaeltanut sinun tahtosi mukaan ja tehnyt sitä, mikä on hyvää sinun silmissäsi.” Ja hän itki katkerasti.

Silloin Jesajalle tuli tämä Herran sana: ”Mene ja sano Hiskialle: Näin sanoo Herra, isäsi Daavidin Jumala: ’Minä olen kuullut rukouksesi, olen nähnyt kyyneleesi. Minä lisään sinun elinpäiviisi vielä viisitoista vuotta. Minä pelastan sinut ja tämän kaupungin Assyrian kuninkaan käsistä, minä suojelen tätä kaupunkia.’”

Sitten Jesaja sanoi: ”Tuokaa viikunakakku ja hierokaa sillä paisetta, niin hän toipuu.” Ja Hiskia kysyi Jesajalta: ”Mikä on merkkinä siitä, että vielä saan astua Herran temppeliin?” Jesaja vastasi: ”Herra antaa sinulle tällaisen merkin todisteeksi siitä, että hän toteuttaa minkä on luvannut: Katso, Ahasin yläsalin portaikkoon lankeaa varjo, joka auringon mukana laskeutuu alas portaita. Minä palautan sitä taaksepäin kymmenen askelman matkan.” Ja varjo siirtyi portaikossa taaksepäin, kymmenen askelman päähän siitä, mihin se oli ehtinyt laskeutua.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Jes. 38:10, 11, 12abcd, 16. – 17b)

Kertosäe:

Herra, sinä pelastat minut kuoleman kuilusta.

Minä ajattelin: ”Kesken päivieni juoksun minun on mentävä pois.
Tuonelan porttien tuolla puolen joudun viettämään ne vuodet,
jotka minulta jäivät elämättä.” Kertosäe

Minä ajattelin: ”En enää saa nähdä Herraa elävien maassa,
en enää katsella ihmisiä maailman asukkaiden parissa.” Kertosäe

Kuin paimenen teltta minun majani puretaan ja viedään pois.
Kuin kutoja minä olen kiertänyt loppuun elämäni kankaan,
ja nyt minut leikataan loimilangoista irti. Kertosäe

Herra, minun sydämeni elää sinulle,
anna rauha hengelleni,
vahvista minua, tee minut terveeksi! Kertosäe

Halleluja

(Joh. 10:27)

Halleluja. Halleluja. 

Minun lampaani kuulevat minun ääneni, sanoo Herra,  

ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 12:1-8)

Ihmisen Poika on sapatin herra.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Niihin aikoihin Jeesus kerran kulki sapattina viljapellon laitaa. Hänen opetuslastensa tuli nälkä, ja he alkoivat katkoa tähkäpäitä ja syödä. Fariseukset näkivät sen ja sanoivat Jeesukselle: ”Katso nyt, opetuslapsesi tekevät sellaista, mitä sapattina ei ole lupa tehdä.” Mutta Jeesus vastasi heille: ”Ettekö ole lukeneet, mitä Daavid teki, kun hän ja hänen miehensä olivat nälissään? Hän meni Jumalan huoneeseen ja söi uhrileivät, vaikka niiden syöminen oli sallittua ainoastaan papeille, ei hänelle eikä hänen miehilleen. Tai ettekö ole laista lukeneet, että papit tekevät temppelissä sapattinakin työtä mutta ovat silti syyttömiä? Minä sanon: tässä teillä on enemmän kuin temppeli. Jos te ymmärtäisitte, mitä tämä tarkoittaa: ’Laupeutta minä tahdon, en uhrimenoja’, te ette tuomitsisi syyttömiä. Ihmisen Poika on sapatin herra.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.