16. VIIKON LAUANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Jer. 7:1-11)

Rosvojen luolanako te pidätte tätä temppeliä, joka on minulle omistettu?

Luemme profeetta Jeremian kirjasta.

Jeremia sai Herralta tämän sanan: ”Mene Herran temppelin portille ja julista näin: Kuulkaa Herran sana, kaikki te Juudan asukkaat, jotka käytte näistä porteista sisälle rukoilemaan Herraa! Näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala: Tehkää hyviksi tienne ja tekonne! Silloin minä annan teidän asua tässä paikassa. Älkää luottako valheen puhujiin, jotka hokemalla hokevat: ’Tämä on Herran temppeli, Herran temppeli, Herran temppeli!’ Jos todella parannatte vaelluksenne ja tekonne, jos kohtelette oikeudenmukaisesti toisianne, ette sorra vierasheimoisia, orpoja ja leskiä, ette vuodata viatonta verta tässä paikassa ettekä seuraa muita jumalia turmioksenne, silloin minä annan teidän asua tässä paikassa, maassa, jonka annoin teidän isillenne ikuisiksi ajoiksi.

Mutta te luotatte valheellisiin hokemiin. Eivät ne teitä auta. Tällaisia ovat teidän tekonne: te varastatte, murhaatte, teette aviorikoksia, vannotte väärin, uhraatte Baalille ja juoksette muiden jumalien perässä, joita ette edes tunne! Sitten te tulette tähän pyhäkköön, joka on minun nimelleni omistettu, ja sanotte minun edessäni: ’Me olemme turvassa!’ Kuitenkaan ette luovu kauhistuttavista teoistanne. Rosvojen luolanako te pidätte tätä temppeliä, joka on minulle omistettu? Siltä se minustakin näyttää, sanoo Herra.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 84:3, 4, 5-6a+8a, 11. – 2)

Kertosäe:

Kuinka ihanat ovat sinun asuinsijasi, Herra Sebaot!

Minun sydämeni nääntyy kaipauksesta,
kun se ikävöi Herran temppelin esipihoille.
Minun sieluni ja ruumiini kohottaa riemuhuudon,
kun tulen elävän Jumalan eteen. Kertosäe

Herra Sebaot, minun kuninkaani ja Jumalani!
Sinun alttarisi luota on varpunenkin löytänyt kodin,
pääskynen pesäpaikan,
jossa se kasvattaa poikasensa. Kertosäe

Miten onnellisia ovatkaan ne, jotka saavat
asua sinun huoneessasi!
He ylistävät sinua alati.
Onnellisia ne, jotka saavat voimansa sinusta,
askel askeleelta heidän voimansa kasvaa. Kertosäe

Parempi on päivä sinun esipihoissasi
kuin tuhat päivää muualla.
Mieluummin olen kerjäläisenä temppelisi ovella
kuin asun jumalattomien katon alla. Kertosäe

Halleluja

(vrt. Jaak. 1:21bc)

Halleluja. Halleluja. 

Ottakaa sävyisästi vastaan sana, joka on teihin istutettu 

ja joka voi pelastaa teidän sielunne. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 13:24-30)

Antakaa niiden kasvaa yhdessä elonkorjuuseen asti.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus esitti väkijoukolle toisen vertauksen: ”Taivasten valtakunta on kuin mies, joka kylvi peltoonsa hyvää siementä. Mutta kun kaikki nukkuivat, hänen vihamiehensä tuli, kylvi vehnän sekaan rikkaviljaa ja meni pois. Kun vilja nousi oraalle ja alkoi tehdä tähkää, rikkaviljakin tuli näkyviin. Työmiehet menivät silloin isäntänsä luo ja sanoivat hänelle: ’Herra, etkö sinä kylvänyt peltoosi hyvää siementä? Mistä siihen on tullut rikkaviljaa?’ Isäntä sanoi heille: ’Se on vihamieheni työtä.’ Miehet kysyivät silloin häneltä: ’Tahdotko, että menemme kitkemään sen pois?’ ’En’, hän vastasi, ’te voitte rikkaviljaa kootessanne nyhtää sen mukana vehnääkin. Antakaa niiden kasvaa yhdessä elonkorjuuseen asti. Kun sen aika tulee, minä sanon korjuuväelle: Kootkaa ensin rikkavilja ja sitokaa se kimpuiksi, että se poltettaisiin. Mutta vehnä korjatkaa aittaani.’” 

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.