17. VIIKON PERJANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Jer. 26:1-9)

Kansanjoukko saartoi Jeremian Herran temppelissä.

Luemme profeetta Jeremian kirjasta.

Juudan kuninkaan Jojakimin, Josian pojan, hallitusajan alussa Jeremialle tuli tämä Herran sana. Herra sanoi hänelle: ”Mene Herran temppelin esipihalle. Kun Juudan kaupunkien asukkaat tulevat temppeliin rukoilemaan, puhu heille kaikki, mitä minä käsken sinun puhua. Älä jätä pois mitään! Kenties he kuuntelevat sinua ja kääntyvät pois pahoilta teiltään. Jos näin tapahtuu, minä muutan mieleni ja säästän heidät onnettomuudelta, jolla olen aikonut rangaista heitä heidän pahojen tekojensa tähden.

Sano heille näin: Minä, Herra, varoitan teitä! Kuulkaa minua ja noudattakaa lakia, jonka olen teille antanut. Kuulkaa palvelijoitani, profeettoja! Yhä uudelleen olen lähettänyt heitä teidän luoksenne, vaikka te ette ole suostuneet heitä kuuntelemaan. Ellette nytkään kuule minua, minä teen tälle temppelille niin kuin tein Silolle, ja kaikki kansat maan päällä tulevat käyttämään tämän kaupungin nimeä kirosanana!”

Papit, profeetat ja koolla ollut väki kuulivat kaiken, mitä Jeremia puhui Herran temppelissä. Kun hän oli sanonut kaiken, minkä Herra oli käskenyt hänen puhua koko kansalle, papit, profeetat ja paikalla oleva väkijoukko ottivat hänet kiinni ja sanoivat: ”Nyt sinä kuolet! Miksi julistat muka Herran sanana, että tälle temppelille käy kuin Silolle ja tämä kaupunki tuhoutuu, niin ettei kukaan siinä enää asu?” Ja kansanjoukko saartoi Jeremian Herran temppelissä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 69:5, 8-10, 14. – vrt. 14bc)

Kertosäe:

Herra, vastaa minulle suuressa hyvyydessäsi.

Enemmän kuin hiuksia päässäni
on niitä, jotka minua syyttä vihaavat.
Vahvoja he ovat, nuo, jotka tahtovat tuhota minut.
Syyttä he ovat minun vihamiehiäni.
Kuinka voisin palauttaa sellaista, mitä en ole varastanut? Kertosäe

Sinun takiasi olen joutunut häväistyksi,
häpeän puna peittää kasvoni. 
Minusta on tullut vieras veljilleni, äitini pojat eivät minua tunne.
Kiivaus sinun temppelisi puolesta on kuluttanut minut,
ja minuun sattuu niiden pilkka, jotka pilkkaavat sinua. Kertosäe

Minä rukoilen sinua, Herra.
Kunpa tämä hetki olisi otollinen.
Jumala, vastaa minulle!
Onhan hyvyytesi suuri ja apusi varma. Kertosäe

Halleluja

(1. Piet. 1:25)

Halleluja. Halleluja. 

Herran sana pysyy iäti. 

Juuri tämä sana on teille ilosanomana julistettu. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 13:54-58)

Eikö hän ole se rakennusmiehen poika? Mistä hän on voinut saada tämän kaiken?

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus meni kotikaupunkiinsa. Hän opetti ihmisiä heidän synagogassaan, ja hämmästyksissään he kysyivät: ”Mistä hänellä on tämä viisaus, mistä voima tehdä ihmeitä? Eikö hän ole se rakennusmiehen poika? Eikö hänen äitinsä nimi ole Maria, ja ovathan Jaakob, Joosef, Simon ja Juudas hänen veljiään? Hänen sisarensakin asuvat kaikki täällä missä mekin. Mistä hän on voinut saada tämän kaiken?” Näin he torjuivat hänet.

Jeesus sanoi heille: ”Missään ei profeetta ole niin väheksytty kuin kotikaupungissaan ja omassa kodissaan.” Ja koska he eivät uskoneet häneen, hän ei tehnyt siellä montakaan voimatekoa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.