17. VIIKON TIISTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Jer. 14:17-22)

Herra, muista liittoa, jonka teit kanssamme, älä anna sen raueta!

Luemme profeetta Jeremian kirjasta.

Kyyneleet vuotavat silmistäni yötä päivää, taukoamatta. Neitsyt, oma kansani, on saanut ankaran iskun, parantumattoman haavan! Kun menen ulos kaupungista, näen kaikkialla miekan kaatamia! Kun tulen kaupunkiin takaisin, näen kaikkialla nälkään nääntyneitä! Profeetat ja papitkin harhailevat ympäri maata eivätkä tiedä, mitä tehdä.”

”Oletko, Herra, kokonaan hylännyt Juudan, etkö lainkaan välitä Siionista? Miksi olet lyönyt meitä niin, ettemme enää toivu? Me toivoimme rauhaa, mutta mitään hyvää ei tullut. Me odotimme, että haavamme parantuisivat, mutta meille koittikin kauhun aika. Me tunnemme, Herra, että olemme olleet jumalattomia, tiedämme isiemme rikokset. Me olemme tehneet syntiä sinua vastaan!  Sinun nimeesi me vetoamme – älä heitä meitä pois, älä anna valtaistuimesi kunnian joutua häväistyksi! Muista liittoa, jonka teit kanssamme, älä anna sen raueta! Voivatko vieraiden kansojen epäjumalat antaa sateen, tai tekeekö taivas itse sadekuurot? Etkö yksin sinä, Herra, Jumalamme! Sinuun me panemme toivomme, sinä olet kaiken luonut.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 79:8, 9, 11+13. – vrt. 9)

Kertosäe: Pelasta meidät, Herra, nimesi kunnian tähden! 

Älä pane meitä vastaamaan isiemme rikoksista,
vaan armahda meitä, riennä avuksemme,
sillä meidät on painettu maahan. Kertosäe

Auta meitä, Jumala, pelastajamme,
nimesi ja kunniasi tähden!
Pelasta meidät ja anna syntimme anteeksi
oman nimesi tähden! Kertosäe

Kuule vangittujen vaikerrus,
väkevällä kädelläsi vapauta kuoleman omat. 
Me, sinun kansasi, sinun laitumesi lampaat,
kiitämme sinua ikuisesti,
toistamme ylistystäsi polvesta polveen. Kertosäe

Halleluja

Halleluja. Halleluja. 

Siemen on Jumalan sana, ja kylväjä on Kristus;

jokainen, joka löytää hänet, pysyy iankaikkisesti. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 13:36-43)

Niin kuin rikkavilja kootaan ja hävitetään polttamalla, niin tapahtuu maailman lopussa. 

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus lähetti väkijoukon pois ja meni sisälle. Opetuslapset tulivat hänen luokseen ja sanoivat: ”Selitä meille vertaus pellon rikkaviljasta.” Hän vastasi heille: ”Mies, joka kylvi hyvää siementä, on Ihmisen Poika. Pelto on maailma. Hyvä siemen tarkoittaa niitä, jotka kuuluvat taivasten valtakuntaan, rikkavilja niitä, jotka ovat Paholaisen vallassa. Paholainen, joka kylvi rikkaviljaa, on Saatana, elonkorjuu on maailman loppu, ja korjuumiehet ovat enkeleitä. Niin kuin rikkavilja kootaan ja hävitetään polttamalla, niin tapahtuu maailman lopussa. Ihmisen Poika lähettää enkelinsä, ja he kokoavat hänen valtakunnastaan kaikki, jotka viettelevät pahaan ja harjoittavat vääryyttä. Enkelit heittävät heidät tuliseen pätsiin, ja siellä itketään ja kiristellään hampaita. Mutta vanhurskaat loistavat silloin Isänsä valtakunnassa niin kuin aurinko. Jolla on korvat, se kuulkoon!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.