18. VIIKON LAUANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Hab. 1:12 – 2:4)

Vanhurskas saa elää uskostaan.

Luemme profeetta Habakukin kirjasta.

Herra, sinä olet ollut jo aikojen alusta. Herra, minun pyhä Jumalani! Herra, sinä olet lähettänyt kaldealaiset rankaisemaan meitä, sinä, kalliomme, olet tuonut heidät kurittamaan meitä. Älä anna meidän kuolla heidän käsiinsä! Sinun silmäsi ovat pyhät ja puhtaat, sinä et voi katsoa pahaa, et saata katsella vääryyttä. Miksi siis katselet petollisuutta, miksi vaikenet, kun jumalaton nielee hurskaan? Kuinka sallit, että ihmiset ovat kuin meren kalat, kuin meressä vilisevät eläimet, joilla ei ole hallitsijaa? Kaldealaiset pyydystävät ihmisiä koukuilla, vetävät heitä verkoilla kuin kaloja. Saadessaan saaliin he iloitsevat ja riemuitsevat. He uhraavat verkoilleen, polttavat suitsuketta pyydyksilleen. Niillä he ovat saaneet, mitä ovat halunneet, heillä on ruokaa yllin kyllin. Saavatko he loputtomiin saalistaa, surmata kansoja säälimättä? 

Profeetta sanoi: ”Minä seison vartiopaikallani, asetun tähystämään saadakseni tietää, mitä Herra puhuu minulle, mitä hän vastaa valituksiini.” Herra vastasi minulle: ”Kirjoita näky niin selvästi tauluihin, että sen voi vaivatta lukea. Näky odottaa vielä toteutumistaan, mutta määräaika lähestyy joka hetki, se hetki tulee vääjäämättä. Jos se viipyy, odota, näky toteutuu varmasti ja ajallaan. Kirjoita siis: Tuo kansa on perin juurin röyhkeä ja väärämielinen. Mutta vanhurskas saa elää uskostaan.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 9:8-9, 10-11, 12-13b. – vrt. 11b)

Kertosäe:

Sinä, Herra, et hylkää ketään, joka etsii sinua.

Herra hallitsee ikuisesti,
oikeus on hänen valtaistuimensa perusta. 
Hän tuomitsee maanpiirin vanhurskaasti,
langettaa kansoille oikeat tuomiot. Kertosäe

Herra on sorrettujen turva,
hän on suoja ahdingon aikana.
Sinuun luottavat kaikki, jotka tuntevat sinun nimesi.
Sinä, Herra, et hylkää ketään, joka etsii sinua. Kertosäe

Ylistäkää Herraa! Hän hallitsee Siionissa!
Kertokaa hänen tekonsa kaikille kansoille! 
Veriteot hän kostaa! Hän muistaa kaikkia kurjia,
hän ei unohda heidän avunhuutoaan. Kertosäe

Halleluja

(vrt. 2. Tim. 1:10)

Halleluja. Halleluja. 

Vapahtajamme, Kristus Jeesus, on kukistanut kuoleman 

ja tuonut valoon elämän evankeliumin kautta. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 17:14-20)

Jos teillä olisi uskoa, mikään ei olisi teille mahdotonta.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesuksen eteen tuli mies, joka polvistui ja sanoi: ”Herra, armahda poikaani! Hän on kuunvaihetautinen, ja hänen tilansa on kovin huono. Hän kaatuu usein, milloin tuleen, milloin veteen. Minä toin hänet opetuslastesi luo, mutta he eivät pystyneet parantamaan häntä.” Silloin Jeesus sanoi: ”Voi tätä epäuskoista ja kieroutunutta sukupolvea! Kuinka kauan minun vielä on oltava teidän keskuudessanne? Kuinka kauan minun pitää kestää teitä? Tuokaa poika tänne.” Jeesus käski ankarin sanoin pahan hengen poistua, ja se lähti pojasta. Siitä hetkestä poika oli terve.

Kun he olivat taas keskenään, opetuslapset kysyivät Jeesukselta: ”Miksi me emme kyenneet ajamaan sitä henkeä pojasta?” ”Koska teillä on niin vähän uskoa”, vastasi Jeesus. ”Totisesti: jos teillä olisi uskoa edes sinapinsiemenen verran, te voisitte sanoa tälle vuorelle: ’Siirry täältä tuonne’, ja se siirtyisi. Mikään ei olisi teille mahdotonta.” 

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.