18. VIIKON PERJANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Nah. 2:1, 3, 3:1-3, 6-7)

Voi kaupunkia, veritekojen tahraamaa.

Luemme profeetta Nahumin kirjasta

Katso, vuorilta lähestyvät ilosanoman tuojan askelet! Hän kuuluttaa: rauha on tullut. Vietä riemujuhliasi, Juuda, täytä kaikki lupauksesi. Ei koskaan enää käy sinun kimppuusi onnettomuuden tuoja. Hänet on lyöty ja tuhottu. Nyt Herra palauttaa Jaakobin suuruuden ja myös Israelin suuruuden, vaikka niiden maat on hävitetty ja viinitarhat tuhottu. 

Voi kaupunkia, veritekojen tahraamaa, täynnä pelkkää petosta, ryöstösaalista, sammumatonta raatelun kiihkoa! Ruoskat läiskyvät, pyörät ryskyvät, hevoset kiitävät, vaunut hyppivät. Ratsut karkaavat pystyyn, miekat välkkyvät, keihäät salamoivat. Kaikkialla kaatuneita, kasoittain kuolleita, ruumiita loputtomiin, niihin kompastellaan. 

Lokaa minä viskaan päällesi, häpäisen sinut, sinusta tulee varoittava esimerkki. Kaikki, jotka sinut näkevät, kääntyvät pois ja sanovat: ”Ninive on hävitetty, mutta kukapa sitä surkuttelisi!” Mistä minäkään löydän sinulle lohduttajia?

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(5. Moos. 32:35cd-36ab, 39abcd, 41. – 39c)

Kertosäe:

Minä lähetän kuoleman, minä annan elämän.

Heidän perikatonsa on lähellä,
se, mikä heitä odottaa, tulee pian.
Herra hankkii oikeuden kansalleen,
hän säälii palvelijoitaan. Kertosäe

Näettehän nyt: minä olen ainoa,
ei ole muuta jumalaa minun rinnallani.
Minä lähetän kuoleman, minä annan elämän,
minä lyön ja minä parannan. Kertosäe

Minä teroitan salamoivan miekkani,
käyn toteuttamaan tuomiota,
minä kostan vihollisilleni,
rankaisen vihamiehiäni. Kertosäe

Halleluja

(Matt. 5:10)

Halleluja. Halleluja. 

Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan: 

heidän on taivasten valtakunta. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 16:24-28)

Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin?

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä. Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin? Ihmisen Poika on tuleva Isänsä kirkkaudessa enkeliensä kanssa, ja silloin hän maksaa jokaiselle tämän tekojen mukaan. Totisesti: tässä joukossa on muutamia, jotka eivät kohtaa kuolemaa ennen kuin näkevät Ihmisen Pojan tulevan valtakuntansa kuninkaana.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.