18. VIIKON TIISTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Jer. 30:1-2, 12-15, 18-22)

Lukemattomien syntiesi tähden minä olen tämän sinulle tehnyt. Minä pystytän jälleen Jaakobin teltat.

Luemme profeetta Jeremian kirjasta.

Jeremialle tuli Herralta tämä sana: ”Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: Kirjoita kirjaan kaikki, minkä minä sinulle puhun. 

Näin sanoo Herra: Parantumaton on sinun vammasi, Siion, polttava sinun haavasi.  Kukaan ei aja asiaasi, haavaasi ei lääkitä, se ei arpeudu. Kaikki rakastajasi ovat unohtaneet sinut, eivät he sinusta välitä. Minä olen lyönyt sinua kuin vihollinen, olen kurittanut sinua kovalla kädellä monien rikoksiesi ja lukemattomien syntiesi tähden. Miksi valitat vammojasi, itket tuskaasi, joka ei hellitä? Monien rikoksiesi ja lukemattomien syntiesi tähden minä olen tämän sinulle tehnyt. 

Näin sanoo Herra: Minä pystytän jälleen Jaakobin teltat, minä armahdan hänen asuinsijojaan. Kaupunki rakennetaan kukkulalleen, palatsi on seisova entisellä paikallaan. Sieltä kajahtaa ylistyslaulu, kuuluu iloitsevien ihmisten ääni. Minä annan kansani kasvaa, se ei enää vähene. Minä nostan sen jälleen kunniaan, sitä ei enää halveksita. Silloin Jaakobin jälkeläiset elävät
niin kuin minun kansani ennen eli. Heidän joukkonsa seisoo koolla vahvana minun kasvojeni edessä, mutta heidän sortajiaan minä rankaisen. Heidän valtiaansa on nouseva heidän omasta joukostaan, heidän hallitsijansa on oleva yksi heistä. Minä annan hänen lähestyä itseäni, ja hän astuu eteeni. Kuka voisi niin tehdä vaarantamatta henkeään, ellen minä sallisi hänen tulla? sanoo Herra. Silloin te olette jälleen minun kansani, ja minä olen teidän Jumalanne.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 102:16-18, 19-21, 29+22-23. – 17)

Kertosäe:

Herra rakentaa jälleen Siionin ja ilmestyy kunniassaan.

Kansat pelkäävät Herran nimeä,
maan kuninkaat kumartavat häntä, 
kun Herra jälleen rakentaa Siionin
ja ilmestyy kunniassaan.
Hän katsoo sorrettujen puoleen,
ei torju heidän rukoustaan. Kertosäe

Tämä on kirjoitettu tulevalle polvelle,
jotta uudeksi luotu kansa ylistäisi Herraa.
Herra katsoo pyhästä korkeudestaan,
tähyää taivaasta maan päälle.
Hän kuulee vankien vaikerruksen,
hän vapauttaa kuoleman omat. Kertosäe

Palvelijoittesi lapset saavat asua turvassa,
heidän lastensa lapset ovat huomassasi.
Siionissa kuulutetaan Herran nimeä,
Jerusalem kaikuu hänen kiitostaan, 
kun kansat kokoontuvat yhteen,
kun valtakunnat tulevat palvelemaan Herraa. Kertosäe

Halleluja

(Joh. 1:49b)

Halleluja. Halleluja. 

Rabbi, sinä olet Jumalan Poika, sinä olet Israelin kuningas! 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 14:22-36)

Käske minun tulla luoksesi vettä pitkin.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Kun kansanjoukko oli tullut ravituksi, Jeesus käski opetuslasten nousta veneeseen ja mennä vastarannalle edeltäkäsin, sillä aikaa kun hän lähettäisi väen pois. Kun ihmiset olivat lähteneet, hän nousi vuorelle rukoillakseen yksinäisyydessä. Illan tultua hän oli siellä yksin. Vene oli jo hyvän matkan päässä rannasta ja ponnisteli aallokossa vastatuuleen.

Neljännen yövartion aikaan Jeesus tuli opetuslapsia kohti kävellen vettä pitkin. Kun he näkivät hänen kävelevän järven aalloilla, he säikähtivät ja huusivat pelosta, sillä he luulivat näkevänsä aaveen. Mutta samassa Jeesus jo puhui heille: ”Pysykää rauhallisina, minä tässä olen. Älkää pelätkö.” Silloin Pietari sanoi hänelle: ”Herra, jos se olet sinä, niin käske minun tulla luoksesi vettä pitkin.” ”Tule!” sanoi Jeesus. Pietari astui veneestä ja käveli vettä pitkin Jeesuksen luo. Mutta huomatessaan, miten rajusti tuuli, hän pelästyi ja alkoi vajota. ”Herra, pelasta minut!” hän huusi. Jeesus ojensi heti kätensä, tarttui häneen ja sanoi: ”Vähäinenpä on uskosi! Miksi aloit epäillä?”

Kun he olivat nousseet veneeseen, tuuli tyyntyi. Ja kaikki, jotka veneessä olivat, polvistuivat hänen eteensä ja sanoivat: ”Sinä olet todella Jumalan Poika.”

Päästyään järven yli he nousivat maihin Gennesaretissa. Kun seudun ihmiset huomasivat, kuka oli tullut, he lähettivät sanan joka puolelle, ja niin kaikki sairaat tuotiin Jeesuksen luo. He pyysivät saada edes koskettaa hänen viittansa tupsua, ja kaikki, jotka sitä koskettivat, parantuivat.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Tai (erityisesti vuonna A, kun yllä oleva evankeliumi on jo luettu edellisenä maanantaina):

EVANKELIUMI

(Matt. 15:1-2, 10-14)

Jokainen istutus, joka ei ole minun taivaallisen Isäni istuttama, revitään juurineen pois. 

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesuksen luo tuli Jerusalemista fariseuksia ja lainopettajia. ”Miksi sinun opetuslapsesi rikkovat isien perinnäissääntöjä?” he kysyivät. ”Hehän eivät pese käsiään, kun rupeavat syömään.” 

Jeesus kutsui väkijoukon luokseen ja sanoi: ”Kuulkaa ja ymmärtäkää. Ei ihmistä saastuta se, mikä menee suusta sisään. Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee suusta ulos.”

Silloin opetuslapset tulivat hänen luokseen ja sanoivat: ”Tiedätkö, että fariseukset suuttuivat sinuun, kun puhuit noin?” Hän vastasi: ”Jokainen istutus, joka ei ole minun taivaallisen Isäni istuttama, revitään juurineen pois. Älkää välittäkö heistä, he ovat sokeita sokeiden taluttajia. Ja kun sokea taluttaa toista sokeaa, molemmat putoavat kuoppaan.»

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.