19. VIIKON LAUANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Hes. 18:1-10, 13b, 30-32)

Minä tuomitsen teistä itse kunkin sen mukaan, mitä hän on tehnyt. 

Luemme profeetta Hesekielin kirjasta.

Minulle tuli tämä Herran sana: ”Mikä teidän on, israelilaiset? Teidän maassanne hoetaan sananpartta: ’Isät söivät raakoja rypäleitä, lasten hampaita vihloo.’ Niin totta kuin elän, sanoo Herra Jumala, tätä sananpartta ei yhdenkään israelilaisen enää pidä lausua. Kaikki ihmiset, niin isät kuin pojat, ovat minun vallassani, minun määrättävissäni, ja kuolema on vain sen osana, joka on syntiä tehnyt.

Vanhurskas mies tekee niin kuin oikein ja hyvin on. Hän ei käy kukkuloilla uhrilihaa syömässä eikä palvo Israelin kansan epäjumalia. Hän ei viettele toisen vaimoa, eikä hän makaa naisen kanssa silloin kun tämä on epäpuhdas. Hän ei sorra toista, vaan antaa takaisin velasta saamansa pantin, hän ei riistä ketään, vaan antaa leivästään nälkäiselle ja vaatettaa alastoman. Hän ei lainaa korkoa vastaan eikä ahnehdi voittoa, vaan pysyy loitolla vääryydestä ja ratkaisee ihmisten väliset asiat oikein. Hän elää minun säädösteni mukaisesti ja noudattaa minun määräyksiäni, tekee niin kuin oikein on. Hän on vanhurskas, ja hän saa elää. Näin sanoo Herra Jumala.

Mutta tämä vanhurskas mies voi saada pojan, joka kohtelee toisia raa’asti, tahraa kätensä vereen ja rikkoo käskyjä. Hän ei saa elää! Koska hän on tehnyt kaikki nuo iljettävät teot, häntä on rangaistava kuolemalla. Itse hän on sen ansainnut. 

Minä tuomitsen teistä itse kunkin sen mukaan, mitä hän on tehnyt. Näin sanoo Herra Jumala. Kääntykää, luopukaa synneistänne, ettei syyllisyys olisi uhkana yllänne! Heittäkää pois kaikki rikkomuksenne, kaikki se millä olette syntiä tehneet, ja ottakaa rintaanne uusi sydän ja uusi henki. Miksi te kuolisitte, israelilaiset? En minä tahdo kenenkään kuolemaa – näin sanoo Herra Jumala. Kääntykää, niin saatte elää!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 51:12-13, 14-15, 18-19. – 12a)

Kertosäe:

Jumala, luo minuun puhdas sydän.

Jumala, luo minuun puhdas sydän
ja uudista minut, anna vahva henki.
Älä karkota minua kasvojesi edestä,
älä ota minulta pois pyhää henkeäsi. Kertosäe

Anna minulle jälleen pelastuksen riemu
ja suo minun iloiten sinua seurata,
niin opetan tiesi sinusta luopuneille,
ja he palaavat sinun luoksesi. Kertosäe

Jos toisin sinulle teurasuhrin, se ei sinua miellytä,
polttouhriakaan et huoli. 
Murtunut mieli on minun uhrini,
särkynyttä sydäntä et hylkää, Jumala. Kertosäe

Halleluja

(vrt. Matt. 11:25)

Halleluja. Halleluja. 

Ylistetty olet sinä, Isä, taivaan ja maan Herra, 

sillä sinä ilmoitit valtakunnan salaisuudet lapsenmielisille. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 19:13-15)

Älkää estäkö lapsia tulemasta minun luokseni. Heidän kaltaistensa on taivasten valtakunta.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta hän panisi kätensä heidän päälleen ja rukoilisi. Opetuslapset moittivat tuojia, mutta Jeesus sanoi: ”Antakaa lasten olla, älkää estäkö heitä tulemasta minun luokseni. Heidän kaltaistensa on taivasten valtakunta.” Hän pani kätensä heidän päälleen. Sitten hän lähti sieltä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.