2. VIIKON LAUANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(2. Sam. 1:1-4, 11-12, 17, 19, 23-27)
Voi, sankarit ovat kaatuneet taistelussa!

Luemme Toisesta Samuelin kirjasta.

Niinä päivinä Daavid oli palannut sotaretkeltään voitettuaan amalekilaiset ja oli majaillut kaksi päivää Siklagissa. Kolmantena päivänä tuli Saulin sotaleiristä mies vaatteet reväistyinä ja multaa hiuksissaan, ja ehdittyään Daavidin luo hän heittäytyi kasvoilleen maahan hänen eteensä. Daavid kysyi häneltä: ”Mistä sinä tulet?” Hän vastasi: ”Olen päässyt pakenemaan Israelin leiristä.” Daavid kysyi: ”Mitä on tapahtunut? Kerro!” Hän sanoi: ”Sotilaat pakenivat taistelukentältä, ja paljon miehiä kaatui. Myös Saul ja hänen poikansa Jonatan ovat kuolleet.”

Silloin Daavid repäisi vaatteensa, ja samoin tekivät kaikki hänen miehensä. He pitivät valittajaiset ja itkivät ja paastosivat iltaan asti Saulin ja hänen poikansa Jonatanin sekä Herran kansan, Israelin heimon miesten tähden, jotka olivat kaatuneet miekkaan.

Daavid lauloi tämän valituslaulun Saulista ja hänen pojastaan Jonatanista: ”Sinun jaloimmat miehesi, Israel, ovat surmattuina kukkuloillasi. Voi, sankarit ovat kaatuneet! Saul ja Jonatan, eläessään rakastetut ja ylistetyt, eivät kuollessaankaan eronneet. He olivat nopeampia kuin kotkat, väkevämpiä kuin leijonat. Israelin tyttäret, itkekää Saulia, joka puki teidät karmiininpunaan ja koruihin ja kirjoi vaatteenne kultakuvioin.

Voi, sankarit ovat kaatuneet taistelussa! Jonatan viruu surmattuna kukkuloillasi! Raskas on suruni sinun tähtesi, veljeni Jonatan. Sinä olit minulle rakas. Minulle oli sinun ystävyytesi naisen rakkautta ihanampi. Voi, sankarit ovat kaatuneet ja aseet joutuneet hukkaan!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 80:2-3, 5-7. – 4b)

Kertosäe:
Herra, anna meidän nähdä kasvojesi valo,
niin me pelastumme.

Kuule meitä, Israelin paimen,
sinä, joka johdatat Joosefin heimoa kuin paimen laumaansa,
sinä, jonka istuinta kerubit kannattavat!
Ilmesty kirkkaudessasi Efraimin, Benjaminin
ja Manassen heimoille.
Osoita voimasi, tule avuksemme. Kertosäe

Jumala, Herra Sebaot, kuinka kauan olet vihoissasi,
etkö jo kuule kansasi rukousta?
Olet antanut syödäksemme kyynelleipää,
juottanut meille maljoittain kyyneleitä.
Olet jättänyt meidät naapureittemme riepoteltaviksi,
kaikki vihollisemme pilkkaavat meitä. Kertosäe

Halleluja
(vrt. Ap.t. 16:14b)

Halleluja. Halleluja.
Herra, avaa meidän sydämemme
ottamaan vastaan Poikasi sanat.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 3:20-21)
Hänen omaisensa luulivat, että hän oli poissa tolaltaan.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus palasi kotiin, ja kansaa kerääntyi taas niin paljon, etteivät hän ja opetuslapset edes päässeet syömään. Kun Jeesuksen omaiset kuulivat kaikesta tästä, he lähtivät sinne ottaakseen hänet huostaansa, sillä he luulivat, että hän oli poissa tolaltaan.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.