2. VIIKON MAANANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Sam. 15:16-23)
Kuuliaisuus on parempi kuin uhri. Herra hylkää sinun kuninkuutesi.

Luemme Ensimmäisestä Samuelin kirjasta.

Niinä päivinä Samuel sanoi Saulille: ”Ole vaiti! Minä kerron sinulle, mitä Herra puhui minulle viime yönä.” Saul sanoi: ”Kerro!” Samuel sanoi: ”Vaikka olit omasta mielestäsi mitätön, Herra voiteli sinut Israelin kuninkaaksi, ja sinä olet Israelin heimojen päämies. Herra lähetti sinut toteuttamaan tätä käskyä: ’Julista Herralle kuuluvaksi uhriksi pahantekijät, nuo amalekilaiset, ja sodi heitä vastaan, kunnes olet hävittänyt viimeisenkin heistä.’ Miksi et totellut Herraa, vaan syöksyit ryöstämään saalista ja rikoit Herran tahtoa vastaan?” Saul vastasi Samuelille: ”Minähän tottelin Herraa ja lähdin minne hän minut lähetti. Toin sieltä Agagin, Amalekin kuninkaan, mutta kaiken muun tuhosin. Saaliista miehet ottivat lampaita ja muuta karjaa, parhaan osan siitä, mikä piti tuhota. Ne he halusivat uhrata Gilgalissa Herralle, sinun Jumalallesi.”

Silloin Samuel sanoi: ”Kumpi on Herralle mieleen, uhrit vai kuuliaisuus? Kuuliaisuus on parempi kuin uhri, totteleminen parempi kuin oinasten rasva. Kapinointi on noituuden vertainen synti, röyhkeys on kuin pettävät jumalankuvat. Sinä olet hylännyt Herran sanan. Siksi hän hylkää sinun kuninkuutesi.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 50:8-9, 16bc-17, 21+23. – 23b)

Kertosäe:
Joka pysyy oikealla tiellä,
saa nähdä, kuinka Jumala pelastaa.

”En nuhtele sinua uhriesi tähden,
sillä polttouhrisi ovat aina edessäni.
En vaadi härkää talostasi,
en vuohia tarhoistasi. Kertosäe

Miten sinä voit kertoa käskyistäni,
kuinka uskallat puhua minun liitostani,
sinä, joka et ota vastaan ojennusta
vaan heität käskyni selkäsi taakse? Kertosäe

Pysyisinkö hiljaa, kun sinä teet noin?
Sinä luulet, että minä olen sinun kaltaisesi.
Mutta minä panen sinut vastaamaan teoistasi,
asetan sinut tuomiolle.
Joka uhraa kiitosta, se kunnioittaa minua.
Joka pysyy oikealla tiellä,
saa nähdä, kuinka Jumala pelastaa.” Kertosäe

Halleluja
(Hepr. 4:12)

Halleluja. Halleluja.
Jumalan sana on elävä ja väkevä.
Se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 2:18-22)
Sulhanen on heidän kanssaan.

Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Johanneksen opetuslapset ja fariseukset paastosivat. Jeesukselta tultiin kysymään: ”Miksi sinun opetuslapsesi eivät paastoa, kun kerran Johanneksen opetuslapset ja fariseusten opetuslapset paastoavat?” Jeesus vastasi: ”Eivät kai häävieraat voi paastota silloin, kun sulhanen vielä on heidän kanssaan! Niin kauan kuin sulhanen on heidän joukossaan, he eivät voi paastota. Vielä tulee sekin aika, jolloin sulhanen otetaan heiltä pois, ja silloin, sinä päivänä he paastoavat. Ei kukaan ompele kutistamattomasta kankaasta paikkaa vanhaan viittaan. Silloinhan vanha vaate repeää uuden paikan vierestä ja reikä on entistä pahempi. Eikä kukaan laske uutta viiniä vanhoihin leileihin. Silloinhan viini rikkoo ne ja sekä viini että leilit menevät hukkaan. Ei, uusi viini on laskettava uusiin leileihin.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.