20. VIIKON MAANANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Hes. 24:15-24)

Hesekiel on teille merkkinä: niin kuin hän tekee, niin teette myös te.

Luemme profeetta Hesekielin kirjasta.

Minulle tuli tämä Herran sana: ”Ihminen, minä otan sinulta äkisti silmiesi ilon, mutta älä osoita suruasi, älä itke, älä vuodata kyyneleitä. Vaienna huokauksesi, älä järjestä valittajaisia, kiedo päähine päähäsi ja pane kengät jalkaasi niin kuin muulloinkin, älä peitä kasvojasi äläkä syö suruleipää.”

Minä puhuin aamulla kansalle, ja illalla vaimoni kuoli. Seuraavana aamuna tein saamani käskyn mukaan, ja ihmiset sanoivat minulle: ”Miksi teet noin? Onko se jokin merkki meille?”

Minä sanoin heille: ”Minulle tuli tämä Herran sana: ’Sano Israelin kansalle: Näin sanoo Herra Jumala: Minä annan saastuttaa temppelini, teidän turvanne ja ylpeytenne, teidän silmienne ilon ja kaipauksenne kohteen. Teidän poikanne ja tyttärenne, jotka te jätitte jälkeenne, saavat surmansa. Silloin te teette niin kuin minä nyt teen. Te ette peitä kasvojanne ettekä syö suruleipää, te pidätte päähineen päässä ja kengät jalassa, te ette itke ettekä järjestä valittajaisia vaan riudutte syntienne tähden ja huokaatte omissa oloissanne. Hesekiel on teille merkkinä: niin kuin hän tekee, niin teette myös te. Kun se tapahtuu, te tiedätte, että minä olen Herra, Jumala.’”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(5. Moos. 32:18-19, 20, 21. – vrt. 18)

Kertosäe:

Te unohditte Jumalan, joka oli teidät synnyttänyt.

Te unohditte kallion, joka antoi teille elämän,
ette muistaneet Jumalaa, joka oli teidät synnyttänyt.
Kun Herra näki Israelin teot,
hän vihastui poikiinsa ja tyttäriinsä ja hylkäsi heidät. Kertosäe

Hän sanoi: ”Minä käännän kasvoni heistä pois
ja katson, miten heidän lopulta käy.
He ovat kapinoiva sukupolvi,
lapsia, joihin ei voi luottaa. Kertosäe

He ovat ärsyttäneet minua väärillä jumalillaan,
vihastuttaneet minut joutavilla patsaillaan.
Siksi minä panen heidän kiusakseen kansan,
joka ei kansalta näytä,
typerysten heimolla minä vihastutan heidät.” Kertosäe

Halleluja

(Matt. 5:3)

Halleluja. Halleluja. 

Autuaita ovat hengessään köyhät, 

sillä heidän on taivasten valtakunta. 

Halleluja.

Evankeliumi 

(Matt. 19:16-22)

Jos tahdot olla täydellinen, niin mene ja myy kaikki, mitä sinulla on. Silloin sinulla on aarre taivaissa. 

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan muuan mies tuli kysymään Jeesukselta: ”Opettaja, mitä hyvää minun pitää tehdä, jotta saisin iankaikkisen elämän?” Jeesus vastasi hänelle: ”Miksi sinä minulta hyvästä kyselet? On vain yksi, joka on hyvä. Jos haluat päästä sisälle elämään, noudata käskyjä.” ”Mitä käskyjä?” mies kysyi. ”Näitä”, vastasi Jeesus, ”älä tapa, älä tee aviorikosta, älä varasta, älä todista valheellisesti, kunnioita isääsi ja äitiäsi, ja rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” ”Kaikkia niitä olen noudattanut”, sanoi nuorukainen, ”mitä vielä puuttuu?” Jeesus sanoi hänelle: ”Jos tahdot olla täydellinen, niin mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille. Silloin sinulla on aarre taivaissa. Tule sitten ja seuraa minua.” Mutta kun nuorukainen kuuli nämä sanat, hän lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.