20. VIIKON TIISTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Hes. 28:1-10)

Ihminen sinä olet, et jumala, vaikka pidät itseäsi jumalana. 

Luemme profeetta Hesekielin kirjasta.

Minulle tuli tämä Herran sana: ”Ihminen, sano Tyroksen ruhtinaalle: Näin sanoo Herra Jumala: Sinä olet käynyt ylpeäksi, sinä sanot: ’Minä olen jumala, minä istun jumalten istuimella keskellä merta.’ Ihminen sinä olet, et jumala, vaikka pidät itseäsi jumalana. Viisaudessa kyllä voitat Danielinkin, mikään ei jää sinulta salatuksi. Oman viisautesi ja järkesi avulla olet hankkinut itsellesi rikkauksia, koonnut varastoihisi kultaa ja hopeaa. Olet tehnyt viisaita kauppoja ja lisännyt vaurauttasi. Mutta rikkaus teki sinusta ylpeän.

Sen tähden sanoo Herra Jumala: Koska pidät itseäsi jumalana, minä nostan vieraat kansat sinua vastaan, minä tuon kansoista julmimmat, ja ne paljastavat miekkansa ja iskevät kopeaan viisauteesi, tallaavat loistosi tomuun. Ne syöksevät sinut hautaasi, sinä kuolet miekan lävistämänä keskellä merta.

Vieläkö sanot: ’Minä olen jumala’, kun seisot surmaajiesi edessä? Ihminen sinä olet, et jumala, olet tappajiesi armoilla. Sinä kuolet muukalaisten käsissä kuin kuka tahansa ympärileikkaamaton. Minä olen puhunut, sanoo Herra Jumala.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi 

(5. Moos. 32:26-27ab, 27cdb-28, 30, 35cd-36ab. – 39c)

Kertosäe:

Minä lähetän kuoleman, minä annan elämän.

Minä voisin hävittää heidät,
pyyhkiä pois heidän muistonsakin ihmisten mielistä, 
mutta minä en halua kuulla vihollisteni pilkkasanoja,
en salli, että he ymmärtävät kaiken väärin: Kertosäe

’Tämä hävitys on meidän kättemme työtä,
ei suinkaan Herran.’
Israel on ymmärtämätön kansa,
se ei ota opikseen neuvoista. Kertosäe

Kuinka voisi yksi ainoa vihollinen ajaa takaa tuhatta,
kuinka voisi kaksi miestä karkottaa kymmenentuhatta,
ellei Herra, Israelin kallio, olisi myynyt kansaansa,
ellei hän olisi antanut sitä vihollisten käsiin? Kertosäe

Heidän perikatonsa on lähellä,
se, mikä heitä odottaa, tulee pian.
Herra hankkii oikeuden kansalleen,
hän säälii palvelijoitaan. Kertosäe

Halleluja

(2. Kor. 8:9)

Halleluja. Halleluja. 

Jeesus Kristus oli rikas mutta tuli köyhäksi, 

jotta te rikastuisitte hänen köyhyydestään. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Matt. 19:23-30)

Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Totisesti: rikkaan on vaikea päästä taivasten valtakuntaan. Minä sanon teille: helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.” Kun opetuslapset kuulivat tämän, he olivat ihmeissään ja kysyivät: ”Kuka sitten voi pelastua?” Jeesus katsoi heihin ja sanoi: ”Ihmiselle se on mahdotonta, mutta Jumalalle on kaikki mahdollista.”

”Entä me?” kysyi silloin Pietari. ”Me olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua. Mitä me siitä saamme?” Jeesus sanoi heille: ”Totisesti: kun Ihmisen Poika uuden maailman syntyessä istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle, silloin tekin, jotka olette seuranneet minua, saatte istua kahdellatoista valtaistuimella ja hallita Israelin kahtatoista heimoa. Ja jokainen, joka minun nimeni tähden on luopunut talostaan, veljistään tai sisaristaan, isästään, äidistään tai lapsistaan tai pelloistaan, saa satakertaisesti takaisin ja perii iankaikkisen elämän. Mutta monet ensimmäiset tulevat olemaan viimeisiä ja viimeiset ensimmäisiä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.