22. VIIKON LAUANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(1. Kor. 4:6b-15)

Me kärsimme nälkää ja janoa ja kuljemme puolialastomina.

Luemme apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä korinttilaisille.

Veljet, oppikaa meistä ymmärtämään sanat: ”Tyytykää siihen mitä on kirjoitettu.” Älkää siis mahtaillen asettuko yhden puolelle toista vastaan. Kuka antaa sinulle erikoisaseman? Onko sinulla mitään, mitä et ole saanut lahjaksi? Jos kerran olet saanut kaiken lahjaksi, miksi ylpeilet niin kuin se olisi omaa ansiotasi? Te olette näköjään jo kylläisiä, teistä on tullut rikkaita, olette päässeet kuninkaiksi – toisin kuin me. Kunpa olisittekin kuninkaita, niin että mekin saisimme kuninkaina hallita teidän kanssanne!

Jumala näyttää asettaneen meidät apostolit vihoviimeisiksi: olemme kuin kuolemaantuomitut areenalla, koko maailman katseltavina, enkelien ja ihmisten. Me olemme hulluja Kristuksen tähden, te viisaita Kristuksessa. Me olemme heikkoja, te voimakkaita; teitä kunnioitetaan, meitä halveksitaan. Yhä edelleen me kärsimme nälkää ja janoa ja kuljemme puolialastomina, meitä pahoinpidellään, me vaellamme paikasta toiseen ja hankimme toimeentulomme omin käsin kovalla työllä. Meitä herjataan, mutta me siunaamme. Meitä vainotaan, mutta me kestämme. Meistä puhutaan pahaa, mutta me puhumme hyvää. Tähän päivään saakka olemme olleet koko maailman kaatopaikka, ihmiskunnan pohjasakkaa.

En kirjoita tätä tuottaakseni teille häpeää vaan ojentaakseni teitä kuin rakkaita lapsiani. Vaikka teillä Kristukseen uskovina olisi tuhansia kasvattajia, teillä on vain yksi isä. Minähän teidät olen evankeliumia julistamalla synnyttänyt Kristuksessa Jeesuksessa. 

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 145:17-18, 19-20, 21. – 18a)

Kertosäe:

Herra on lähellä sitä, joka huutaa häntä avuksi.

Herra on oikeamielinen kaikissa teissään,
hän on uskollinen kaikissa teoissaan.
Hän on lähellä sitä, joka huutaa häntä avuksi,
sitä, joka vilpittömästi kääntyy hänen puoleensa. Kertosäe

Hän täyttää niiden pyynnöt, jotka häntä pelkäävät,
hän kuulee heidän huutonsa ja auttaa heitä.
Herra suojelee niitä, jotka häntä rakastavat,
mutta jumalattomista hän tekee lopun. Kertosäe

Ylistäköön minun suuni Herraa,
hänen pyhää nimeään kiittäkööt kaikki luodut
aina ja ikuisesti! Kertosäe

Halleluja

(Joh. 14:6)

Halleluja. Halleluja. 

Minä olen tie, totuus ja elämä, sanoo Herra. 

Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Luuk. 6:1-5)

Miksi teette sellaista, mitä sapattina ei ole lupa tehdä?

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Jeesus kulki kerran sapattina viljapellon laitaa, ja hänen opetuslapsensa katkoivat tähkäpäitä, hiersivät niitä käsissään ja söivät. Muutamat fariseukset sanoivat: ”Miksi teette sellaista, mitä sapattina ei ole lupa tehdä?” Jeesus vastasi: ”Ettekö ole lukeneet, mitä Daavid teki, kun hänen ja hänen miestensä tuli nälkä? Hän meni Jumalan huoneeseen ja otti uhrileivät, söi ja antoi miehilleen, vaikka niiden syöminen on sallittua ainoastaan papeille.” Ja Jeesus sanoi vielä: ”Ihmisen Poika on sapatin herra.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.