22. VIIKON MAANANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

Ensimmäinen lukukappale 

(1. Kor. 2:1-5)

Minä julistin teille ristiinnaulittua Kristusta.

Luemme apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä korinttilaisille.

Kun tulin luoksenne, veljet, en julistanut Jumalan salaisuutta teille suurenmoisen puhetaidon tai viisauden keinoin. En halunnut tietää teidän luonanne mistään muusta kuin Jeesuksesta Kristuksesta, en muusta kuin ristiinnaulitusta Kristuksesta. Te näitte minut hyvin heikkona, hyvin arkana ja pelokkaana. Puheeni ja julistukseni ei pyrkinyt vakuuttamaan viisaudellaan vaan ilmensi Jumalan Hengen voimaa, jotta teidän uskonne ei perustuisi ihmisten viisauteen vaan Jumalan voimaan. 

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 119:97, 98, 99, 100, 101, 102. – 97a)

Kertosäe:

Kuinka rakastankaan sinun lakiasi, Herra!

Kuinka rakastankaan sinun lakiasi!
Kaiken päivää minä sitä tutkin. Kertosäe

Sinun käskysi ovat alati ohjeenani,
ne tekevät minut vihollisiani viisaammaksi. Kertosäe

Olen oppineempi kuin kaikki opettajani,
kun tutkin sinun liittosi säädöksiä. Kertosäe

Olen viisaampi kuin kansan vanhimmat,
kun noudatan sinun säädöksiäsi. Kertosäe

Pahan poluille en jalallani astu,
minä tahdon totella sinun sanaasi. Kertosäe

Sinun päätöksistäsi en poikkea syrjään,
sillä sinulta minä olen oppini saanut. Kertosäe

Halleluja

(vrt. Luuk. 4:18)

Halleluja. Halleluja. 

Herran Henki on minun ylläni: 

hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Luuk. 4:16-30)

Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman…Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan, ja hänelle ojennettiin profeetta Jesajan kirja. Hän avasi kirjakäärön ja löysi sen kohdan, jossa sanotaan: ”Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta.”

Hän kääri kirjan kokoon, antoi sen avustajalle ja istuutui. Kaikki, jotka synagogassa olivat, katsoivat tarkkaavasti häneen. Hän alkoi puhua heille: ”Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.” Kaikki kiittelivät häntä ja ihmettelivät niitä armon sanoja, joita hänen huuliltaan lähti.

Kuitenkin he sanoivat: ”Eikö tuo ole Joosefin poika?” Jeesus sanoi heille: ”Kohta te kaiketi tarjoatte minulle sananlaskua ’Lääkäri, paranna itsesi!’ ja sanotte: ’Tee täälläkin, omassa kaupungissasi, kaikkea sitä, mitä sinun kerrotaan tehneen Kapernaumissa.’” Ja hän jatkoi: ”Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Uskokaa minua: Israelissa oli monta leskeä Elian aikana, silloin kun taivas ei antanut vettä kolmeen ja puoleen vuoteen ja koko maahan tuli kova nälänhätä. Silti Eliaa ei lähetetty heidän luokseen, vaan Sidonin maahan, Sarpatissa asuvan leskivaimon luo. Samoin Israelissa oli monta spitaalista profeetta Elisan aikana, mutta yhtäkään heistä ei puhdistettu, ainoastaan Naaman, joka oli syyrialainen.”

Tämän kuullessaan kaikki, jotka olivat synagogassa, joutuivat raivon valtaan. He ryntäsivät paikaltaan, ajoivat Jeesuksen ulos kaupungista ja veivät hänet jyrkänteelle syöstäkseen hänet sieltä alas; kaupunki näet oli rakennettu vuorelle. Mutta Jeesus kulki väkijoukon halki ja jatkoi matkaansa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.