23. VIIKON MAANANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(1. Kor. 5:1-8)

Puhdistakaa talonne hapantaikinasta. Meidän pääsiäislampaamme, Kristus, on jo teurastettu.

Luemme apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä korinttilaisille.

Veljet, olen kuullut, että teidän keskuudessanne on haureutta, jopa sellaista mitä ei tavata edes pakanakansojen parissa: eräskin elää äitipuolensa kanssa. Ja te vielä pöyhkeilette, vaikka teillä olisi ollut syytä surra ja erottaa joukostanne mies, joka on syyllistynyt tuollaiseen. Vaikka minä ruumiillisesti olen poissa luotanne, olen kuitenkin hengessä läsnä ja olen kuin paikalla olevana jo päättänyt, mitä syylliselle on tehtävä. Kun te olette yhdessä koolla Herramme Jeesuksen nimessä ja minun henkeni ja Herramme Jeesuksen voima ovat läsnä, tuo mies on luovutettava Saatanalle ja niin annettava hänen ruumiinsa tuhoutua, jotta hänen henkensä pelastuisi Herran päivänä.

Te teette väärin, kun kerskutte. Ettekö tiedä, että pieni määrä hapatetta hapattaa koko taikinan? Puhdistakaa siis talonne hapantaikinasta, niin että teistä tulee uusi taikina. Happamattomiahan te olettekin, sillä meidän pääsiäislampaamme, Kristus, on jo teurastettu. Meidän on siis aika viettää juhlaa, ei vanhan pahuuden ja kelvottomuuden hapattamina, vaan happamattomina, vilpittömyydessä ja totuudessa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 5:5-6a, 6b-7, 12. – 9a)

Kertosäe:

Herra, johdata minua vanhurskaudessasi.

Jumala, sinä et siedä vääryyttä.
Pahat eivät saa sinulta suojaa,
rehentelijät eivät saa astua eteesi. Kertosäe

Sinä vihaat väärintekijöitä,
valheenpuhujat sinä tuhoat,
murhamiehet ja petturit sinä kiroat. Kertosäe

Iloitkoot kaikki, jotka sinuun turvaavat,
loppumaton olkoon heidän riemunsa!
Sinä suojelet niitä, jotka rakastavat nimeäsi,
sinä olet heidän ilonsa lähde. Kertosäe

Halleluja

(Joh. 10:27)

Halleluja. Halleluja. 

Minun lampaani kuulevat minun ääneni, sanoo Herra,  

ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Luuk. 6:6-11)

He pitivät silmällä, parantaisiko Jeesus sapattina.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Eräänä sapattina Jeesus meni synagogaan ja opetti. Siellä oli mies, jonka oikea käsi oli surkastunut. Lainopettajat ja fariseukset pitivät silmällä, parantaisiko Jeesus sapattina, sillä he etsivät tilaisuutta nostaakseen syytteen häntä vastaan. Mutta Jeesus tiesi, mitä heillä oli mielessä. Hän sanoi miehelle, jonka käsi oli surkastunut: ”Nouse ja tule tänne eteen.” Mies nousi paikaltaan ja astui esiin. Jeesus sanoi: ”Vastatkaa minulle: kumpi on sapattina luvallista, tehdä hyvää vai tehdä pahaa, pelastaa ihmishenki vai tuhota ihminen?” Hän katsoi heitä kaikkia ja sanoi miehelle: ”Ojenna kätesi.” Mies teki niin, ja hänen kätensä tuli ennalleen. Tämä sai lainopettajat ja fariseukset mielettömän raivon valtaan, ja he rupesivat suunnittelemaan, mitä tekisivät Jeesukselle.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.