25. VIIKON PERJANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Saarn. 3:1-11)

Aikansa on joka asialla taivaan alla.

Luemme Saarnaajan kirjasta.

Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla. Aika on syntyä ja aika kuolla, aika on istuttaa ja aika repiä maasta, aika surmata ja aika parantaa, aika on purkaa ja aika rakentaa, aika itkeä ja aika nauraa, aika on valittaa ja aika tanssia, aika heitellä kiviä ja aika ne kerätä, aika on syleillä ja aika olla erossa, aika etsiä ja aika kadottaa, aika on säilyttää ja aika viskata menemään, aika repäistä rikki ja aika ommella yhteen, aika olla vaiti ja aika puhua, aika rakastaa ja aika vihata, aika on sodalla ja aikansa rauhalla.

Mitä hyötyä on vaivannäöstä sille, joka työtä tekee? Olen katsellut kaikkea aherrusta, jonka Jumala on antanut ihmisille heidän rasituksekseen. Kaiken hän on alun alkaen tehnyt hyväksi ja asettanut iäti jatkumaan, mutta ihminen ei käsitä Jumalan tekoja, ei niiden alkua eikä loppua.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 144:1a+2ab, 3-4. – 1a)

Kertosäe:

Kiitetty olkoon Herra, minun kallioni!

Kiitetty olkoon Herra, minun kallioni!
Hän on uskollinen suojelijani, hän on linnani,
hän on turvani ja pelastajani,
kilpi, jonka taakse suojaudun. Kertosäe

Herra, mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä ajattelet. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolen. Ihminen on kuin tuulenhenkäys,
hänen päivänsä katoavat kuin varjo. Kertosäe

Halleluja

(Mark. 10:45)

Halleluja. Halleluja. 

Ihmisen Poika tuli palvelemaan 

ja antamaan henkensä lunnaiksi monien puolesta. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Luuk. 9:18-22)

Sinä olet Kristus, Jumalan Voideltu. Ihmisen Pojan täytyy kärsiä paljon.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Kun Jeesus oli vetäytynyt yksinäisyyteen rukoilemaan ja opetuslapset olivat hänen kanssaan, hän kysyi heiltä: ”Kuka minä ihmisten mielestä olen?” He vastasivat: ”Toisten mielestä sinä olet Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia, toiset taas sanovat, että joku entisajan profeetta on noussut kuolleista.” ”Entä te?” kysyi Jeesus. ”Kuka minä teidän mielestänne olen?” Pietari vastasi: ”Sinä olet Kristus, Jumalan Voideltu.” Jeesus kielsi heitä ankarasti puhumasta tästä kenellekään ja sanoi: ”Ihmisen Pojan täytyy kärsiä paljon. Kansan vanhimmat, ylipapit ja lainopettajat hylkäävät hänet, ja hänet surmataan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.” 

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.