26. VIIKON LAUANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Job 42:1-3, 5-6, 12-17)

Nyt ovat silmäni nähneet sinut. Sen tähden minä häpeän puheitani.

Luemme Jobin kirjasta.

Job sanoi Herralle: ”Nyt minä ymmärrän, että kaikki on sinun vallassasi eikä mikään suunnitelmasi ole mahdoton sinun toteuttaa. Sinä kysyit: ”Kuka on tämä, joka näin peittää minun tarkoitukseni mielettömillä puheillaan?” Minä se olen. Olen puhunut mitään ymmärtämättä asioista, joita en käsitä – ne ovat minulle liian ihmeellisiä. Vain korvakuulolta sinut tunsin. Nyt ovat silmäni nähneet sinut. Sen tähden minä häpeän puheitani ja kadun niitä tomussa ja tuhkassa.” 

Niin Herra siunasi Jobin elämän loppuajan vielä runsaammin kuin oli siunannut sen alkuajat. Hänellä oli nyt lampaita ja vuohia neljätoistatuhatta, kuusituhatta kamelia, tuhat kyntöparia härkiä ja tuhat aasintammaa. Hän sai vielä seitsemän poikaa ja kolme tytärtä. Yhdelle tyttärelle hän antoi nimeksi Jemima, toiselle Kesia ja kolmannelle Keren-Puk. Eikä koko maassa ollut kauniimpia naisia kuin Jobin tyttäret. Heidän isänsä antoi heillekin perintöosuuden niin kuin heidän veljilleen.

Job eli näiden tapahtumien jälkeen vielä sataneljäkymmentä vuotta. Hän sai nähdä lapsiaan ja lastensa lapsia aina neljänteen polveen saakka, ja hän kuoli korkeassa iässä ja elämästä kyllänsä saaneena.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 119:66, 71, 75, 91, 125, 130. – 135a)

Kertosäe:

Herra, kirkasta kasvosi palvelijallesi.

Anna minulle tietoa, anna oikeaa ymmärrystä,
minä turvaan sinun käskyihisi. Kertosäe

Hyvä oli, että jouduin nöyrtymään,
näin minä opin sinun määräyksesi. Kertosäe

Minä tiedän, Herra, että sinun päätöksesi ovat oikeat – 
oikein oli, että panit minut nöyrtymään. Kertosäe

Sinun päätöstesi varassa on yhä kaikki,
koko luomakunta palvelee sinua. Kertosäe

Anna ymmärrystä, opeta liittosi käskyt,
olenhan minä sinun palvelijasi. Kertosäe

Kun sinun sanasi avautuu, se valaisee,
tyhmäkin saa siitä ymmärrystä. Kertosäe

Halleluja

(vrt. Matt. 11:25)

Halleluja. Halleluja. 

Ylistetty olet sinä, Isä, taivaan ja maan Herra, 

sillä sinä ilmoitit valtakunnan salaisuudet lapsenmielisille. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Luuk. 10:17-24)

Iloitkaa siitä, että teidän nimenne on merkitty taivaan kirjaan.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan seitsemänkymmentäkaksi opetuslasta palasivat iloisina ja sanoivat: ”Herra, pahat hengetkin tottelevat meitä, kun käskemme niitä sinun nimessäsi.” Jeesus sanoi heille: ”Minä näin, kuinka Saatana sinkoutui taivaasta kuin salama. Niin, minä olen antanut teille vallan: te voitte polkea käärmeitä ja skorpioneja ja kaikkea vihollisen voimaa, eikä se vahingoita teitä. Mutta älkää siitä iloitko, että henget teitä tottelevat. Iloitkaa siitä, että teidän nimenne on merkitty taivaan kirjaan.”

Silloin Pyhä Henki täytti Jeesuksen riemulla, ja hän sanoi: ”Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, siitä, että olet salannut tämän järkeviltä ja viisailta mutta olet ilmoittanut sen lapsenmielisille. Näin sinä, Isä, olet hyväksi nähnyt. Kaiken on Isäni antanut minun haltuuni. Ei kukaan muu kuin Isä tiedä, kuka Poika on. Eikä sitä, kuka Isä on, tiedä kukaan muu kuin Poika ja se, jolle Poika tahtoo hänet ilmoittaa.”

Jeesus kääntyi opetuslastensa puoleen ja sanoi heille erikseen: ”Autuaat ne silmät, jotka näkevät sen, mitä te näette! Minä sanon teille: monet profeetat ja kuninkaat ovat halunneet nähdä sen, mitä te näette, eivätkä ole nähneet, ja kuulla sen, mitä te kuulette, eivätkä ole kuulleet.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.