26. VIIKON MAANANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Job 1:6-22)

Herra antoi, Herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi!

Luemme Jobin kirjasta.

Eräänä päivänä Jumalan pojat tulivat koolle ja asettuivat Herran eteen. Myös Saatana oli heidän joukossaan. Herra kysyi Saatanalta: ”Mistä sinä tulet?” Saatana vastasi: ”Olen kuljeksinut pitkin ja poikin maita mantereita.” Herra kysyi: ”Oletko pannut merkille palvelijani Jobin? Ei ole maan päällä toista hänen kaltaistaan, niin vilpitöntä ja nuhteetonta ja jumalaapelkäävää, ei ketään, joka niin karttaisi kaikkea pahaa.”

Saatana vastasi Herralle: ”Miksi ei Job olisi jumalaapelkäävä? Sinähän olet sulkenut hänet suojelukseesi, hänet ja hänen perheensä ja omaisuutensa. Olet siunannut kaiken mihin hän ryhtyy, ja hänen karjansa leviää yli maan. Mutta ojennapa kätesi ja tartu siihen mitä hänellä on. Saat nähdä, että hän kiroaa sinua vasten kasvoja!” Herra sanoi Saatanalle: ”Hyvä on. Saat tehdä mitä haluat kaikelle mitä hänellä on. Mutta häneen itseensä et saa koskea.” Sitten Saatana lähti pois Herran edestä.

Eräänä päivänä, kun Jobin pojat ja tyttäret jälleen aterioivat ja joivat viiniä vanhimman veljen luona, Jobin luo tuli sanantuoja, joka kertoi: ”Me olimme kyntämässä härillä, aasintammat olivat siinä lähellä laitumella. Silloin sabalaiset iskivät kimppuumme, ryöstivät eläimet ja surmasivat miehet. Minä yksin jäin jäljelle kertomaan tästä sinulle.”

Kun hän vielä puhui, paikalle juoksi toinen sanantuoja, joka kertoi: ”Taivaasta iski Jumalan tuli, se leimahti päin vuohia ja lampaita ja paimenia ja poltti kaikki tuhkaksi. Minä yksin jäin jäljelle kertomaan tästä sinulle.”

Kun hän vielä puhui, saapui taas yksi sanantuoja ja kertoi: ”Kaldealaiset hyökkäsivät kolmelta taholta kimppuumme. He veivät kamelit ja surmasivat niiden ajajat. Minä yksin jäin jäljelle kertomaan tästä sinulle.”

Kun hän vielä puhui, tuli jälleen yksi sanantuoja ja kertoi: ”Sinun poikasi ja tyttäresi olivat aterioimassa ja juomassa viiniä vanhimman poikasi luona, kun autiomaan tuolta puolen nousi suuri tuuli, joka tarttui rakennuksen neljään kulmaan ja luhisti sen sinun lastesi päälle, niin että he kaikki kuolivat. Minä yksin jäin jäljelle kertomaan tästä sinulle.”

Silloin Job nousi ja repäisi viittansa. Hän ajoi päänsä paljaaksi, kumartui maahan ja sanoi: ”Alastomana minä tulin äitini kohdusta, alastomana palaan täältä. Herra antoi, Herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi!” Kaiken tämän keskellä Job ei kapinoinut Herraa vastaan eikä syyttänyt häntä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 17:1, 2-3b, 6-7. – 6b)

Kertosäe:

Kuuntele minua, kuule, mitä puhun sinulle.

Herra, kuule minua, minä etsin oikeutta!
Kuule minun avunhuutoni,
ota vastaan rukoukseni.
Minä puhun sinulle vilpittömin huulin. Kertosäe

Sinulta saan oikean tuomion,
sinun silmäsi näkevät, mikä on totta. 
Sinä tutkit sydämeni, yölläkin sinä minua tarkkaat,
sinä koettelet minua, mutta et löydä
minusta mitään väärää. Kertosäe

Minä huudan sinua avuksi, Jumala, ja sinä vastaat minulle.
Kuuntele minua, kuule, mitä puhun sinulle.
Osoita minulle ihmeellistä hyvyyttäsi!
Sinä pelastat väkevällä kädelläsi
kaikki ne, jotka etsivät sinusta turvaa vihamiesten uhatessa. Kertosäe

Halleluja

(Mark. 10:45)

Halleluja. Halleluja. 

Ihmisen Poika tuli palvelemaan 

ja antamaan henkensä lunnaiksi monien puolesta. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Luuk. 9:46-50)

Se teistä, joka on kaikkein pienin, on todella suuri.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan opetuslasten kesken syntyi kiistaa siitä, kuka heistä oli suurin. Jeesus tiesi, mikä ajatus heillä oli mielessään. Hän nosti viereensä lapsen ja sanoi heille: ”Joka minun nimessäni ottaa luokseen tämän lapsen, se ottaa luokseen minut. Ja joka ottaa minut luokseen, ottaa sen, joka on minut lähettänyt. Se teistä, joka on kaikkein pienin, on todella suuri.”

Johannes sanoi silloin: ”Opettaja, me näimme erään miehen ajavan pahoja henkiä ulos sinun nimessäsi. Me yritimme estää häntä, koska hän ei seuraa sinua meidän joukossamme.” Mutta Jeesus vastasi: ”Älkää estäkö. Joka ei ole teitä vastaan, on teidän puolellanne.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.