29. VIIKON MAANANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Ef. 2:1-10)

Jumala teki meidät eläviksi Kristuksen kanssa ja antoi meillekin paikan taivaassa. 

Luemme apostoli Paavalin kirjeestä efesolaisille.

Veljet, te olitte kuolleita rikkomustenne ja syntienne tähden. Ennen te elitte niiden vallassa tämän maailman menon mukaan, totellen avaruuden henkivaltojen hallitsijaa, sitä henkeä, joka yhä vaikuttaa tottelemattomissa ihmisissä. Heidän joukossaan mekin kaikki ennen elimme noudattaen lihamme haluja ja tehden niin kuin lihamme ja mielemme tahtoivat, ja näin olimme luonnostamme vihan alaisia niin kuin kaikki muutkin.

Jumalan laupeus on kuitenkin niin runsas ja hän rakasti meitä niin suuresti, että hän teki meidät, rikkomustemme tähden kuolleet, eläviksi Kristuksen kanssa. Armosta teidät on pelastettu. Jumala herätti meidät yhdessä Kristuksen Jeesuksen kanssa ja antoi meillekin paikan taivaassa osoittaakseen kaikille tuleville aikakausille, kuinka äärettömän runsas on hänen armonsa ja kuinka suuri hänen hyvyytensä meitä kohtaan Kristuksessa Jeesuksessa. Armosta Jumala on teidät pelastanut uskon kautta. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. Se ei perustu ihmisen tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä. Mekin olemme Jumalan tekoa, luotuja Kristuksessa Jeesuksessa toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut. 

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 100:1-2, 3, 4, 5. – 3b)

Kertosäe:

Herra on meidät luonut, ja hänen me olemme.

Iloitse, maa! Kohottakaa riemuhuuto Herralle!
Palvelkaa häntä iloiten,
tulkaa hänen eteensä riemuiten. Kertosäe

Tietäkää, että Herra on Jumala.
Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme,
hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Kertosäe

Tulkaa hänen porteilleen kiittäen,
hänen esipihoilleen ylistystä laulaen.
Kiittäkää häntä, ylistäkää hänen nimeään. Kertosäe

Hyvä on Herra! Iäti kestää hänen armonsa,
hänen uskollisuutensa polvesta polveen. Kertosäe

Halleluja

(Matt. 5:3)

Halleluja. Halleluja. 

Autuaita ovat hengessään köyhät, 

sillä heidän on taivasten valtakunta. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Luuk. 12:13-21)

Kaikki, minkä olet itsellesi varannut – kenelle se joutuu?

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan muuan mies väkijoukosta sanoi Jeesukselle: ”Opettaja, sano veljelleni, että hän suostuisi perinnönjakoon.” ”Mitä?” kysyi Jeesus. ”Onko minut pantu teidän tuomariksenne tai jakomieheksenne?” Hän sanoi heille kaikille: ”Karttakaa tarkoin kaikenlaista ahneutta. Ei kukaan voi rakentaa elämäänsä omaisuuden varaan, vaikka sitä olisi kuinka paljon tahansa.” 

Ja hän esitti heille vertauksen: ”Oli rikas mies, joka sai maastaan hyvän sadon. Hän mietti itsekseen: ’Mitä tekisin? Minun satoni ei mahdu enää mihinkään.’ Hän päätti: ’Minäpä teen näin: puran aittani ja rakennan isommat niiden sijaan. Niihin minä kerään koko satoni ja kaiken muun, mitä omistan. Sitten sanon itselleni: Kelpaa sinun elää! Sinulla on kaikkea hyvää varastossa moneksi vuodeksi. Lepää nyt, syö, juo ja nauti elämästä!’ Mutta Jumala sanoi hänelle: ’Sinä hullu! Tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta takaisin. Ja kaikki, minkä olet itsellesi varannut – kenelle se joutuu?’ Näin käy sen, joka kerää rikkautta itselleen mutta jolla ei ole aarretta Jumalan luona.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.