3. VIIKON MAANANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(2. Sam. 5:1-7, 10)
Sinä olet kaitseva minun kansaani Israelia.

Luemme Toisesta Samuelin kirjasta.

Niinä päivinä kaikki Israelin heimot saapuivat Hebroniin Daavidin luo ja sanoivat: ”Sinä ja me olemme samaa lihaa ja verta. Jo aikaisemmin, silloin kun Saul vielä oli kuninkaamme, sinä johdit Israelia sen sotaretkillä. Herra on sanonut sinulle: ’Sinä olet kaitseva minun kansaani Israelia, ja sinusta tulee Israelin hallitsija.’” Myös kaikki Israelin vanhimmat tulivat kuninkaan luo Hebroniin. Kuningas Daavid solmi siellä heidän kanssaan liiton Herran edessä, ja he voitelivat Daavidin Israelin kuninkaaksi.

Kuninkaaksi tullessaan Daavid oli kolmikymmenvuotias, ja hän hallitsi neljäkymmentä vuotta: seitsemän vuotta kuusi kuukautta Juudan kuninkaana Hebronissa ja kolmekymmentäkolme vuotta koko Israelin ja Juudan kuninkaana Jerusalemissa.

Kuningas lähti miehineen Jerusalemiin niitä jebusilaisia vastaan, jotka yhä asuivat maassa. Nämä sanoivat Daavidille: ”Tänne sinä et pääse, sokeat ja rammatkin pystyvät torjumaan sinut.” Tällä he tarkoittivat, ettei Daavid koskaan pääsisi kaupunkiin. Mutta Daavid valtasi Siionin linnoituksen, josta sitten tuli Daavidin kaupunki. Daavidin mahti kasvoi yhä, sillä Herra Jumala Sebaot oli hänen kanssaan.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 89:20, 21-22, 25-26. – 25a)

Kertosäe:
Uskollisuuteni ja armoni ovat hänen kanssaan.

Näyssä sinä kerran vakuutit palvelijoillesi:
”Minä olen valinnut nuorukaisen kansan joukosta,
olen pannut kruunun sankarin päähän.” Kertosäe

”Minä olen löytänyt palvelijani Daavidin
ja voidellut hänet pyhällä öljylläni.
Minun käteni on hänen tukenaan,
minun käsivarteni vahvistaa häntä.” Kertosäe

”Uskollisuuteni ja armoni ovat hänen kanssaan,
ja minun nimessäni kohoaa hänen mahtinsa sarvi.
Hänen kätensä ulottuu läntiseen mereen,
hänen oikea kätensä Eufratvirtaan saakka.” Kertosäe

Halleluja
(vrt. 2. Tim. 1:10)

Halleluja. Halleluja.
Vapahtajamme, Kristus Jeesus, on kukistanut kuoleman
ja tuonut valoon elämän evankeliumin kautta.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 3:22-30)
Saatanan loppu on tullut.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan lainopettajat, joita oli tullut Jerusalemista, sanoivat: ”Hänessä on Belsebul, itsensä pääpaholaisen voimin hän pahoja henkiä karkottaa.” Silloin Jeesus kutsui heidät luokseen ja puhui heille vertauksin: ”Miten Saatana voi ajaa ulos Saatanan? Jos valtakunta jakautuu ja taistelee itseään vastaan, se ei voi kestää, eikä myöskään perhe kestä, jos sitä repivät riidat. Ja jos Saatana nousee itseään vastaan, se ei voi kestää, vaan sen loppu on tullut. Eihän kukaan voi tunkeutua väkevän miehen taloon ja ryöstää hänen tavaroitaan, ellei ensin sido häntä. Vasta sitten hän voi ryöstää talon ja tavarat. Totisesti: Kaikki tullaan antamaan ihmisille anteeksi, kaikki synnit ja herjaukset, miten he sitten herjaavatkin. Mutta jos joku herjaa Pyhää Henkeä, hän ei saa ikinä anteeksi vaan on syypää ikuiseen syntiin.” He näet olivat sanoneet, että Jeesuksessa oli saastainen henki.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.